Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Hans en Rein hebben het samen goed voor elkaar

Ondernemen is waarde creëren. Voor je klant, je werknemers en de wereld om je heen. Je kunt veel betekenen voor iemand met een arbeidsbeperking. En hij of zij voor jou en je bedrijf. Want ieder mens heeft een uniek talent. Schep kansen en ervaar de meerwaarde. Net als Hans Hogeveen. Het werkgeversteam van de gemeente neemt (papier)werk uit handen. Dat maakt sociaal ondernemen tot een haalbare missie.

Hans is blij met alleskunner Rein

Sociaal ondernemen levert veel op

Hans Hogeveen, directeur van ITS, heeft in zijn bedrijf ruimte gemaakt voor talentvolle mensen van de sociale werkvoorziening en vakkundige mensen met een bijstandsuitkering die graag willen werken, maar de extra inzet van werkgevers goed kunnen gebruiken. Hans: “Dat vinden we als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De motivatie is bij deze medewerkers bijzonder hoog. En we leren van elkaar. Voorheen was deze manier van sociaal ondernemen, met alle regels en papierwerk, misschien veel gedoe. Nu wordt het je als ondernemer ook nog eens makkelijker gemaakt door de hulp en begeleiding van het werkgeversteam van de gemeente Apeldoorn.”

Een paar jaar geleden was werken voor Rein Wolkenfelt niet echt een pretje. Hij blokkeerde als hij onder druk moest presteren, dus kon hij niet functioneren in een reguliere werkomgeving. Daar liep hij steeds vast. Bij het Apeldoornse ITS kreeg hij de kans om in zijn eigen tempo aan de slag te gaan.

Positieve bijdrage

 ITS is een belangrijke speler op de Europese markt van consumentenverpakkingen en telt 160 medewerkers. Rein ging er via detachering vanuit de Felua-groep aan de slag en heeft ondertussen een vaste aanstelling. “Rein is iemand met een verhaal, daar hebben de andere collega’s ook veel aan. En zijn humor is aanstekelijk”, vertelt Hans. “Rein doet veel klussen waar andere medewerkers niet aan toekomen, dat is voor iedereen prettig.”

Trots

“Toen ik voor het eerst binnenkwam dacht ik echt ‘wow’. Ik heb nog nooit zo’n mooi bedrijf gezien”, vertelt Rein trots. Hij zorgt er voor dat de gereedschapsborden compleet zijn en de werkvloer netjes is. Ook is hij enorm actief in de personeelsvereniging. Rein: “Ik heb een takenlijst die ik moet afwerken en ik weet precies wat er van me verwacht wordt. Maar ik doe het op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo. En ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk!”.

Geen excuus

 Bij ITS werken meer mensen met een arbeidsbeperking en zijn er medewerkers actief die voorheen vanuit een uitkering moeilijk aan een baan kwamen. In zijn rol als voorzitter van de Bedrijven Kring Apeldoorn spoort Hans collega-ondernemers aan om ook hun deuren te openen. “Eigenlijk bestaat er geen excuus om het niet te doen. Mensen kunnen vanuit de sociale werkvoorziening gedetacheerd worden. En als werkgever kun je gebruik maken van loonkostensubsidie of loonkostendispensatie. Dit maatschappelijke vraagstuk moeten én kunnen we als werkgevers samen oppakken. En het is mooi om te zien hoe je individuele talenten kunt benutten en je bedrijf versterkt met loyale en gemotiveerde medewerkers. Dat geeft het hele bedrijf energie.”