Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Het dilemma van de ondernemer met geldproblemen: stoppen of doorgaan?

“Ik ben 2 jaar geleden gestart met mijn eigen bedrijf. Ik help mijn klanten met hele proces van ontwikkelen tot uitvoeren van huisstijl, websites, video’s en brochures en dergelijke. Ik houd van mijn vak, maar het gaat niet goed op dit moment. Te weinig opdrachtgevers en te hoge kosten. Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen.” Henry vertelt over zijn dilemma: “Stop ik ermee of kan ik doorgaan met bijvoorbeeld een lening? Of zijn er misschien nog andere oplossingen die ik niet zie?”

Advies van het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS)

Henry heeft over 2 weken een afspraak bij het GROS. Op de site vond hij informatie over dit steunpunt. Als zijn bedrijf levensvatbaar is, komt hij misschien in aanmerking voor een doorstartkrediet. Het GROS begeleidt en adviseert ondernemers, ook als het bedrijf in financiële problemen zit. Henry: “Advies is welkom en wie weet lukt het met een doorstartkrediet. Bij de bank lukt het in elk geval niet om een lening te krijgen. Sinds de crisis zijn commerciële banken een stuk kritischer geworden.”

Wat mag? Wat moet?  De juridische positie

“Het liefste ga ik door met mijn bedrijf.” Henry: “Nu ben ik vooral bezig met hoe ik mezelf staande houd en wat ik kan doen. Zo heb ik het probleem met mijn boekhouder. Hij geeft me mijn administratie niet terug. Ik weet niet of hij dat mag doen. Hij wil dat ik eerst de rekening betaal, maar ik kan hem niet meer betalen.” Op de website van MKB Servicedesk leest Henry over zijn juridische positie. Ook neemt Henry contact op met Over Rood, een organisatie waarbij ondernemers elkaar helpen om problemen op te lossen of te voorkomen. Niet alle klanten hebben de factuur van Henry betaald: “Er zijn 5 facturen nog niet betaald. Ik kan dat geld niet missen en heb een herinnering gestuurd. Dat stappenplan op de site www.ikgastarten.nl heeft me erg geholpen.”

Geen eenvoudige antwoorden op ingewikkelde situaties, maar wel opties

“Ik doe wat ik kan en verlies de moed niet, maar tegelijkertijd ben ik reëel. Het kan zijn dat ik moet stoppen met mijn bedrijf. Ik ben erop voorbereid door de informatie van het ondernemersplein, Ik weet dat er mogelijkheden zijn om uit de financiële problemen te komen, bijvoorbeeld met hulp van de gemeente Apeldoorn. Ook als ik moet stoppen met mijn bedrijf.” zegt Henry. Hij gaat verder met uitzoeken wat het beste is voor hem en zijn bedrijf: “Gaandeweg kom ik er wel achter wat ik het beste kan doen. Dat vertrouwen heb ik wel.”