Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Meer dan zusterliefde

Sinds een dramatisch ongeval vijftien jaar geleden is het leven van de 51-jarige Gita drastisch veranderd. De voormalige kraamverzorgster heeft elke week zorg en therapie nodig. Zij krijgt daarbij de onvoorwaardelijke steun van haar zus Bartha.

“Vijftien jaar geleden veranderde mijn leven in één klap. Ik reed op de Jachtlaan, op weg naar school om mijn zoons op te halen, toen een auto met hoge snelheid frontaal op mij botste”, vertelt Gita. Ze herinnert zich zelf niks meer. “Gita was er bijna niet meer geweest”, blikt haar zus Bartha vol emotie terug. De tegenligger kwam om het leven. Gita liep inwendig letsel en een hersenkneuzing op. “Na zeven weken in het ziekenhuis begon het revalideren. “Ik kon niks meer, alleen maar zitten en liggen. Mijn zoons waren mijn reden om te blijven leven”, beschrijft Gita die eerste heftige maanden na het ongeluk.

Korte termijngeheugen

Nog elke week heeft Gita zorg en therapie nodig. “Door het ongeluk is mijn korte termijngeheugen weg en leef ik iedere dag met veel pijn. Gelukkig kan ik altijd een beroep doen op mijn zus.” Bartha helpt haar met de administratie en haar drie zoons steken de handen uit de mouwen in het huishouden. Ze hebben het samen goed voor elkaar.

Samen wat leuks doen

“Mijn zusje vindt de start van de week zwaar”, weet Bartha. “Dus op maandagmiddag ga ik altijd naar haar toe. Dan gaan we samen wat leuks doen: een kopje koffie drinken in de stad of naar het tuincentrum. Heerlijk vinden we dat! Op die momenten zijn we gewoon twee zussen die het fijn hebben. En als ik eens wat heb, staat ze ook altijd voor mij klaar.”

Creatief

Gita moest zichzelf opnieuw uitvinden en dat is gelukt. Ze loopt weer, lacht, praat en trekt er veel op uit met haar scootmobiel. Ze dook de creatieve hoek in en maakt schilderijen en kunstwerken van papier-maché. Dat doet ze met een creatief groepje vrouwen in het buurthuis. “Creatief bezig zijn geeft mij rust. Ik hou van aanpakken en kijk gewoon naar wat ik wél kan!”