Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Mensen vertrouwen je zomaar hun leven toe

Een gemeente kan niet zonder vrijwilligers. En sinds de overheid veel taken met betrekking tot zorg overhevelde naar gemeenten, vervullen vrijwilligers een nog belangrijkere rol binnen de gemeenschap. Zij maken het verschil door belangeloos ondersteuning te geven. Of het nou gaat om praktische zaken of sociale steun, om werkzaamheden bij de voetbalvereniging of in het verzorgingshuis om de hoek, vrijwilligers zijn op alle vlakken even belangrijk.

Ernst Alewijnse (71) is een van de vele vrijwilligers die Apeldoorn rijk is. En door zijn verhaal centraal te stellen wil de gemeente benadrukken hoe blij zij is met alle toegestoken handen die dit jaar Apeldoorn een stukje mooier hebben gemaakt. Want samen hebben we het immers goed voor elkaar.

Voldoening als iets lukt

“Ik kwam eens bij een oudere dame om haar te helpen met haar financiën”, herinnert Ernst zich. “Al bij het eerste bezoek wees zij mij de weg naar het laatje in haar werkkamer en zei: ‘Daar ligt alles, ga gerust je gang’. Vervolgens liet ze mij alleen totdat het tijd was om thee te drinken.” Ernst is nog verbaasd als hij eraan terugdenkt. “Het is bijzonder dat je ergens voor het eerst komt en gelijk zo vertrouwd wordt. Dat vind ik een van de mooiste dingen aan het vrijwilligerswerk. Je bouwt een band op met iemand die je anders niet zou hebben ontmoet. En je krijgt voldoening als iets lukt en de hulpvrager tevreden is.”

Gek op cijfertjes

‘Wat ga ik doen?’, dacht Ernst toen hij twaalf jaar geleden met pensioen ging. Het helpen van mensen zit hem in zijn aard. Regelmatig kloppen mensen met hun problemen bij hem aan. “Ik weet niet precies hoe dat komt. Misschien vinden ze het fijn dat ik altijd rustig blijf. En dat ik tips geef of samen probeer tot een oplossing te komen?”.
Na zijn schoolopleiding kwam Ernst terecht in de wereld van de administratie en pensioensverzekeringen. Cijfertjes boeien hem al zijn hele leven en blijven daarom ook na zijn pensioen helemaal zijn ding. Via stichting De Kap kwam hij daarom al snel terecht bij de formulierenbrigade. Die brigade is nu omgedoopt naar ‘Hulp bij thuisadministratie’. Ernst heeft daar nog steeds drie hulpvragers onder zijn hoede. Hij brengt orde in de administratie, leest en beantwoordt moeilijke brieven en helpt bij budgettering.

Samen iets opbouwen

Daarnaast is Ernst ook actief in de Regentessekerk in Apeldoorn. Het begon met kleine klusjes voor het Oke-team (Onderhoud kerk). Maar inmiddels is hij er ook gastheer bij diensten en verzorgt hij bij toerbeurt het geluid in de kerkzaal. “Het werk voor de kerk is anders dan het werk bij De Kap”, vindt Ernst. “Hier zie ik zelf wat er moet gebeuren. Dan verzin ik een plannetje en als het kerkbestuur akkoord is, ga ik er mee aan de slag.” Zolang hij lekker kan klussen en oplossingen mag verzinnen, voelt Ernst zich als een vis in het water. “En gezamenlijk iets opbouwen is naast zinvol ook nog eens hartstikke leuk.”

Kijk om je heen!

Het leven van Ernst is flink gevuld met vrijwilligerswerk. “Soms kost het meer uren dan de baan die ik voor mijn pensioen had”, grapt hij. Erg vindt hij dat trouwens allerminst. “Ik merk dat mensen over het algemeen veel individualistischer worden. Door mij als vrijwilliger in te zetten probeer ik dit te doorbreken. Ik hoop dat door mijn kleine bijdrage, mensen meer opstaan voor elkaar. Je kan zo makkelijk iets doen voor een ander. Maak een praatje met je eenzame buur, neem eens een boodschap mee of breng een pannetje soep. Het is niet zo moeilijk, je hoeft alleen maar om je heen te kijken.”