Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Wilma is trots op Thomas die nu zelf reist

Thomas reist elke dag alleen met de bus van De Maten naar Epe, inclusief een overstap op het busstation van Apeldoorn. Zijn moeder, Wilma, leerde het hem: ‘Ik vind het mooi om te zien dat hij steeds zelfstandiger wordt. Dat doet me goed. En het geeft hem vrijheid.’

De 23-jarige Thomas heeft een chromosoomafwijking en is autistisch. Jarenlang ging Thomas met een taxibusje naar zijn werk in Epe. Tot Thomas op een dag zei: ‘Ik wil niet meer met het taxibusje. Ik wil zelf leren reizen.” Met het openbaar vervoer reizen zag Thomas als een nieuwe stap op weg naar zelfstandigheid. Wilma vond het best spannend: “Hij moet onderweg nog overstappen. Je maakt je dan toch zorgen of hij in de goede bus stapt.”

In de juiste bus

“We zijn op een zaterdagochtend met de bus naar het station gegaan en hebben gekeken waar de bus naar Epe staat. Dat was halte G. Bleek een van de eerste keren dat hij alleen reisde dat het veranderd was; stond de bus ineens bij halte F. Maar het loste zich gelukkig vanzelf op. Thomas raakte niet in paniek, keek goed op de borden en stapte in de juiste bus. Wat was ik trots op hem”, glundert Wilma. Thomas voelt zich al helemaal thuis in het openbaar vervoer. Hij kent de meeste buschauffeurs. “Laatst heb ik een mevrouw in de bus geholpen. Ze hield haar OV-chipkaart niet goed voor het kastje. Ik heb haar geholpen door te laten zien hoe het moest.”

De volgende uitdaging

Inmiddels is Thomas toe aan een volgende uitdaging. “Ik wil alleen met de bus naar Wapenveld. Daar woont een collega en goede vriend van mij. Nu worden we nog gebracht en gehaald als we afspreken. Maar binnenkort ga ik eens uitzoeken hoe ik er zelf naartoe kan reizen.”

Een eigen huisje

Thomas vindt het best moeilijk om contact te maken met andere mensen en praten gaat lastig. Maar Thomas is een doorzetter en heeft een grote wens. “Ik wil graag op mezelf wonen. Liefst zonder andere mensen, echt in mijn eigen huisje. Ik kan trouwens al wasjes draaien en schoonmaken!”
Het project ‘Mee op Weg’ biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om zelfstandig te leren reizen, met behulp van vrijwilligers. Dit kan met de fiets zijn, met de rolstoel, lopend of met het openbaar vervoer. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.