Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Schatkamer van ZuidIn De Schatkamer van Zuid werken de gemeente Apeldoorn, de woningcorporaties Ons Huis en de Woonmensen en de provincie Gelderland samen aan diverse deelplannen: De ontdekking, De ontmoeting en De verleiding.

Mijn Apeldoorn

Het ontwikkelingsplan borduurt voort op het industriële erfgoed van weleer. Het Kanaal met fabrieken, huisjes, routes en plekken vormt de basis voor een plan waarin oud en nieuw elkaar afwisselt. Karakteristieke gebouwen met uiteenlopende woningen vormen straks het gezicht van dé woonbelevenis van Apeldoorn. De afgelopen jaren is hard gewerkt om van het gebied dé nieuwe woonbeleving van Apeldoorn te maken. In 2014 en 2015 hebben we 54 huurwoningen en 32 koopwoningen gebouwd en 20 zorgwoningen voor stichting de Passerel. Rondom deze woningen is ook al een groot deel van openbare ruimte aangelegd.

Planning

Buiscar

De 16 woningen in het deelgebied Buiscar aan Kanaal Zuid zijn gereed. De woningen zijn opgeleverd en de parkeerplaatsen en openbare ruimte rondom het blok zijn opnieuw ingericht.

Kufa

Kufa is een voormalig fabrieksgebouw in het hart van de Schatkamer van Zuid. Nijhuis is in het voorjaar 2017 gestart met de metamorfose van de oude fabriek in 11 unieke, karakteristieke loftwoningen. De woningen zijn in november 2017 aan de kopers opgeleverd. Een prachtig voorbeeld van hergebruik van bestaand industrieel erfgoed.

Van der Ploeg

Op de voormalige Van der Ploeg-locatie – langs het kanaal – bouwt Nikkels 22 luxe nieuwe woningen voor het project De Nieuwe Factorij. Hiervoor zijn eerst de bedrijfshallen gesloopt en is de vervuilde grond gereinigd. Daarnaast wordt de oude kantoorvilla, die hoort bij de voormalige fabriekshallen, gerenoveerd tot woonvilla. De woningen worden voorbereid op gasloos wonen. Inmiddels is een groot deel van De Nieuwe Factorij verkocht. Naar verwachting start Nikkels begin 2019 met de bouw. Het is de bedoeling om al iets eerder te starten met de renovatie van de oude kantoorvilla.

Vervolgens wordt de openbare ruimte rondom Kufa en Van der Ploeg ingericht.

Drieslagen

Aan de Lepelaarweg en Kanaal Zuid staan de zogenaamde “Drieslagen” woningen. Deze woningen staan er al sinds 1919 en vieren binnenkort hun eeuwfeest. Lange tijd was het voornemen om deze verouderde woningen te slopen. Er is echter toch besloten om de woningen te behouden en te verkopen. Nieuwe kopers hebben een opknapplicht, in overleg met de directe buren, en zullen de woningen zelf moeten bewonen. De woningen zijn in de eerste helft van 2018 verkocht.

Dorpsdeel en Koldewijn

De aanpak van het dorpsdeel, tussen de Aalscholverweg en Lepelaarweg, en Koldewijn staat voor 2022-2024 op de planning. De betrokken partijen onderzoeken de mogelijkheid om dit te versnellen. Als het dorpsdeel en Koldewijn klaar zijn, start de herinrichting van de Lepelaarweg en de Aalscholverweg. Aannemer Zevenhuizen is begonnen met het opschonen van de voormalige Koldewijn locatie. Omdat er verontreinigingen in de bodem zitten, worden deze werkzaamheden in fases uitgevoerd.

Vragen

Vragen kunt u stellen via schatkamervanzuid@apeldoorn.nl. U kunt ook terecht op de Facebook-pagina Schatkamer van Zuid. Bij nieuwe ontwikkelingen houden wij u op de hoogte middels de website en een digitale nieuwsbrief. U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief.  • Logo schatkamer van ZuidBekijk een grotere versie
  • BuiscarBekijk een grotere versie
  • KufaBekijk een grotere versie
  • de PloegBekijk een grotere versie
  • DrieslagenBekijk een grotere versie