Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Die kleine heeft een plekje in mijn hart

Soms speelt er zoveel in een gezin, dat ouders wel een helpende hand kunnen gebruiken. Als er dan geen familie of sociaal netwerk is om op terug te vallen, is het lastig om een kind altijd de aandacht te geven die het kind nodig heeft en verdient.

De hulp van een steunouder geeft dan veel rust. Als steunouder vang je een kind een dag(deel) per week of veertien dagen op. Bij steunouder Ellis van Leeuwen (31) liggen sinds vorig jaar verkleedkleren, Barbies en kleurpotloden in haar huis. Sindsdien vangt ze namelijk iedere twee weken een kleuter van 5 op. “De Sneeuwwitje jurk is favoriet, die heb ik bij de kringloop op de kop getikt.”

Op adem komen

Ellis vangt de 5-jarige dochter van een alleenstaande vrouw op. Om de twee weken haalt Ellis het meisje op van school. De moeder heeft dan even tijd om op adem te komen. Deze tijd gebruikt moeder om de ramen te lappen, de was te doen en te dweilen. Daarnaast gaat ze vaak bij een ontmoetingsplek eten. Ze heeft een beperkt sociaal netwerk en met een jong kind heeft ze ook weinig tijd om dit netwerk uit te breiden. Doordat Ellis haar dochter af en toe opvangt, kan ze er toch eens op uit.

Een vast ritme

Wanneer het meisje bij Ellis is, is er een vast ritme. “We gaan niet naar de dierentuin of bioscoop, maar we maken het bij mij thuis heel gezellig.” Ellis haalt haar woensdagmiddag op uit school, dan eten ze eerst samen brood aan tafel. Daarna lakken ze nagels, leren ze het ABC of gaan ze vissen vangen met een schepnetje in het park in de buurt. Aan het eind van de middag wandelen ze altijd met de poppenwagen naar de supermarkt. “We bedenken samen wat we gaan eten en kopen standaard een wortel, appel en druiven.” Na het avondeten maakt Ellis het badje klaar, met extra veel schuim. Ellis: “Om 19:00 uur krijgt moeder een kindje terug dat gegeten heeft en gewassen is.” Als steunouder ben je dus geen suikertante, maar doe je alledaagse dingen met een kind. Het kind draait mee in het ritme van het huishouden van de steunouder.

“We lachen de hele dag door”

Ellis krijgt enorm veel energie van de woensdagmiddagen met het meisje. “We lachen de hele dag door. En ik lach ook een beetje in mezelf om alle uitspraken die ze doet.” Op de koelkast van Ellis hangt een lijst met grappige uitspraken en gekke versprekingen van het meisje. “Ze brengt mij even terug in het moment en laat mij voor een middag de rest van de wereld even vergeten.

Anderen helpen

Ellis heeft een fijne opvoeding gehad en beseft zich dat dit niet voor iedereen een gegeven is. Ze helpt anderen graag en haalt er voldoening uit iets voor iemand te doen, zonder daar iets voor terug te verwachten. Toen ze anderhalf jaar geleden in Apeldoorn kwam wonen, wilde ze graag vrijwilligerswerk doen. Ze ging op zoek en stuitte via de website van Gemeente Apeldoorn op het project InHuis. Het sprak haar direct aan en zodoende werd ze gekoppeld aan het meisje dat ze nu al bijna een jaar opvangt. Dit bleek een heel goede match te zijn: “Die kleine heeft een plekje in mijn hart en ik hoop haar nog lang te mogen kennen en ontvangen.”

Steunouder als alleenstaande vrouw

Ellis vangt het kindje alleen op: “Veel mensen denken dat je een gezin moet hebben om steunouder te zijn, dat is een misverstand.” Je hoeft geen kinderen te hebben of een partner om een kind op te vangen. Het enige dat je nodig hebt om steunouder te worden is een VOG (verklaring omtrent gedrag). Wanneer je je aanmeldt als steunouder volgt er een intake om je motivatie te bespreken. Daarna wordt er gezocht naar een goede match.

Ook steun- of pleegouder worden?

Wil je net als Ellis iets betekenen voor een gezin? Kijk op www.apeldoorn.nl/inhuis voor meer informatie en voor informatiebijeenkomsten.