Omschrijving
De jeugdhulp ondergaat een transformatie. Zo is er in 2022 en 2023 tijdelijk geen budgetplafond voor de producten uit de SGGZ en zetten we in op samenwerking met jeugdhulpaanbieders. We willen namelijk snellere en beter passende hulpverlening voor de (Apeldoornse) jeugd en meer inzicht in de SGGZ.
Dat doen we door middel van drie deelprojecten:
- pilots door aanbieders
- procesregie door het CJG
- gesprekvoering.
Deze subsidieregeling richt zich op het eerste deelproject, namelijk pilots door jeugdhulpaanbieders. In de pilots kunnen partners experimenteren met nieuwe werkwijzen en interventies, om op die manier stappen te zetten in de transformatie van de jeugd SGGZ. Per jaar is er 150.000 euro beschikbaar om pilots te subsidiëren.
Aanvragen
U kunt online een aanvraag indienen met bovenstaande knop. Vul eerst het plan van aanpak subsidieregeling pilots jeugd SGGZ in, voordat u een aanvraag indient. Voeg vervolgens het plan van aanpak als bijlage toe aan uw aanvraag.
De subsidieaanvraag moet voorzien zijn van:
- het plan van aanpak;
- een begroting;
- het meest recente jaarverslag of jaarrekening;
- een volledig ingevulde en rechtsgeldig ondertekende de-minimisverklaring, als de aanvrager een onderneming betreft.
Voorwaarden
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet de pilot voldoen aan de volgende voorwaarden:
- de pilot zet zichtbaar in op het behalen van één of meerdere van de transformatiedoelen zoals deze beschreven zijn in de toelichting van de Jeugdwet;
- de pilot heeft invloed op de zorg in de SGGZ;
- de pilot richt zich op de Apeldoornse jeugd;
- er is aantoonbaar behoefte aan het initiatief;
- de aanvrager werkt samen met andere aanbieders, SWT, Samen055 of andere partners in het lokale of regionale zorgveld;
- er is sprake van cofinanciering van de organisatie (in tijd of middelen).
Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet de aanvrager voldoen aan de volgende voorwaarden:
- de aanvrager is een jeugdhulpaanbieder die gecontracteerd is onder de ‘Raamovereenkomst Individuele voorzieningen voor jeugdigen en maatwerkvoorzieningen voor volwassenen in het kader van de Jeugdwet, Wmo lokaal en Maatschappelijke Opvang/Beschermd Wonen GGZ’.
- de aanvrager heeft in 2020 en/of 2021 zorg geleverd aan jeugdigen woonachtig in de gemeente Apeldoorn;
- de aanvrager heeft één of meerdere producten Jeugd-GGZ geleverd in 2020 en/of 2021.
Een aanvraag kan ook ingediend worden door een samenwerkingsverband van aanbieders. In dit geval neemt één jeugdhulpaanbieder de rol van penvoerder op voor het gehele samenwerkingsverband, waarbij in ieder geval de penvoerder dient te voldoen aan de bovenstaande voorwaarden.
Aanvraagperiode
U kunt een aanvraag indienen tussen 19 april en 14 juni 2022. Dit is de eerste aanvraagronde en is een tenderprocedure. Alle aanvragen die in deze periode zijn ingediend, worden beoordeeld door een beoordelingscommissie.
De commissie beoordeelt de aanvraag op de mate waarin:
- de pilot bijdraagt aan transformatie;
- de pilot innovatief is;
- de volgende vraag (positief) wordt beantwoord: ‘Zou je zelf op deze manier geholpen willen worden als er iets zou gebeuren in je gezin?’
- de pilot kostenbesparend of kostenbeheersend werkt;
- de pilot zich richt op een doelgroep die qua grootte en samenstelling een bijdrage levert aan het project.
Is er na deze eerste ronde nog budget over? Dan start de tweede aanvraagronde. Aanvragen in deze ronde kunnen ingediend worden tussen 15 juni en 31 december 2022. Deze aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
Vaststellen en uitbetalen
De vaststelling en uitbetaling is afhankelijk van het toegekende bedrag per subsidie.
Aanvragen tot 10.000 euro worden ambtshalve vastgesteld. Voor aanvragen hoger dan 10.000 euro, dient de subsidieontvanger binnen 8 weken na afronding van de pilot een verzoek tot vaststelling van de subsidie in.
Subsidies tot 50.000 euro worden in één keer in een voorschot uitbetaald. Bij subsidies hoger dan 50.000 euro staat in de beschikking in welke termijnen en bedragen de subsidie wordt uitbetaald.
Subsidieregeling