Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Hoofdstuk 3

Technologisering en digitalisering van de samenleving

Technologisering en digitalisering zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. En de ontwikkelingen gaan op vele terreinen snel. Er wordt ook wel gesproken van een ICT revolutie en een nieuw tijdperk. Enkele voorbeelden: Met data wordt tegenwoordig wereldwijd erg veel geld verdiend en is een steeds belangrijker onderdeel van de economie. In de steden zien we steeds meer sensoren, die ons steeds meer informatie opleveren. Met snelle ICT infrastructuur wordt het mogelijk om voertuigen autonoom te laten rijden (er wordt op een aantal plaatsen al mee geƫxperimenteerd). In de samenleving wordt steeds meer gebruik gemaakt van online platforms (b.v. Facebook, Instagram, Airbnb, Uber, Spotify), die stevige impact hebben op het dagelijks leven van een groot deel van de bevolking.

Technologisering en digitalisering dringen steeds meer door in ons eigen leven. Het is inmiddels zo gewoon, dat we ons er niet of nauwelijks van bewust zijn. Om slechts enkele voorbeelden te noemen: in de meeste huizen zijn slimme thermostaten te vinden, die de temperatuur regelen zonder dat we er nog omkijken naar hebben. Bankzaken doen we tegenwoordig via een app, evenals schademeldingen bij de verzekeraar. En dat geldt b.v. ook voor het boeken van reizen, terwijl we ons tijdens de autoreis laten leiden door routeplanners.

Dat heeft ook invloed op de plek waar we zijn. Door het internet en de smartphone kunnen we steeds meer zaken regelen zonder daarbij gebonden te zijn aan een bepaalde plaats of tijdstip. Hierdoor verplaatsen we ons anders door steden, dat zijn weerslag heeft op het gebruik van plekken in de stad. Het best is dit zien in de binnensteden. Deze transformeren steeds meer naar verblijfsgebieden. Detailhandel, wiens goederen ook via internet besteld en aan huis kunnen worden afgeleverd, verdwijnt steeds meer uit het beeld van binnensteden, net als bijvoorbeeld reisbureaus en bankfilialen.

Andere voorbeelden zijn apps en devices, die onze gezondheid meten (b.v. stappen tellen, advies geven wanneer we moeten gaan pauzeren of slapen). Technologie die ons in het verkeer helpt veilig over te steken (denk aan de fietsoversteek bij Achmea, de bikescout) of ervoor zorgt dat fietsers tijdens regenbuien langer groen licht krijgen.

Het zijn technieken waar wij ons slechts deels bewust van zijn, maar die wel van invloed zijn op de manier waarop we leven. En deze trends maken duidelijk dat technologisering en digitalisering een onomkeerbare invloed hebben op de samenleving. En dat dit ook in de openbare ruimte plaatsvindt. En van de openbare ruimte zijn we als gemeente de hoeder, zeker als het gaat om de openbare veiligheid. Dat maakt dat technologisering en digitalisering van groot publiek belang zijn.


Uw Reactie
Uw Reactie