Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Innovatief systeem verbetert verkeersveiligheid bij ingang Centraal Beheer

04-09-2019

Centraal Beheer heeft in samenwerking met de gemeente Bikescout geïnstalleerd ter hoogte van de inrit van het kantoor van Centraal Beheer aan de Laan van Malkenschoten. Bikescout is een ingenieus systeem van bouwbedrijf Heijmans, dat met led-licht in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers.

Mijn Apeldoorn

De in- en uitrit op de Laan van Malkenschoten is behoorlijk druk en vrij onoverzichtelijk. Veel fietsers, automobilisten en voetgangers maken daar dagelijks gebruik van. Er zijn verschillende rijrichtingen die samen komen. Bestuurders geven aan soms het gevoel te hebben dat je ogen in je achterhoofd moet hebben.

Daarom heeft Centraal Beheer het initiatief genomen om maatregelen te treffen op deze locatie. In samenwerking met de gemeente is Bikescout geïnstalleerd aan weerszijden van het fietspad bij de in- en uitrit. Tegelijkertijd past Centraal Beheer hun eigen fietspad richting de fietsenstalling aan. Zo wordt het hele kruispunt veiliger voor voetgangers en (brom)fietsers.

Ingenieus systeem

Bikescout is een ingenieus systeem dat fietsers, voetgangers, brommers, scooters en e-bikes detecteert op snelheid en positie, waardoor knipperlichten in het wegdek automobilisten op het juiste moment waarschuwen en extra alert maken. Uit onderzoek blijkt dat dit daadwerkelijk leidt tot minder ongevallen. Ook geven de weggebruikers aan dat hun gevoel van veiligheid is verbeterd. Dit is de ervaring die is opgedaan op andere plekken in het land waar Bikescout al is ingezet, zoals in Veenendaal en Eindhoven. Dit is de eerste locatie in Apeldoorn waar dit systeem in werking treedt.

Effect onderzoeken

Albert Spijkman, directievoorzitter Centraal Beheer: “Wij hebben met de gemeente natuurlijk een gedeeld belang: het zo veilig mogelijk maken van deze locatie, voor zowel onze eigen medewerkers als voor al het overige verkeer. Daarom zetten we nu samen Bikescout in aan de Laan van Malkenschoten. We monitoren een jaar lang samen wat het effect is van de veranderingen die we ter plekke realiseren.”

Wethouder mobiliteit Wim Willems: “Wij vinden dit project een fantastisch voorbeeld van een publiek/private samenwerking die het mogelijk maakt om een innovatieve oplossing te realiseren! Een oplossing waar Centraal Beheer medewerkers, maar ook alle passanten, veel profijt van gaan hebben. De scholen zijn weer begonnen en de donkere maanden komen er alweer aan, dus heel mooi dat dit systeem er nu ligt.”

Smart City

Onder de noemer Smart City stimuleert of ondersteunt de gemeente Apeldoorn allerlei initiatieven van diverse partijen waarbij technologische oplossingen de leefbaarheid van Apeldoorn kunnen helpen verbeteren. Naast Bikescout zijn andere voorbeelden: de aanleg van parkeersensoren in de openbare ruimte of het ophangen van geluids- en fijnstofsensoren om geluid en fijnstofniveau’s te meten.  • Bikescout verbetert verkeersveiligheid bij ingang Centraal BeheerBekijk een grotere versie