Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Samen gaan voor schone energie

06-07-2020

Hoe houd je je energievoorziening in eigen hand, maak je het duurzamer en socialer? In oktober 2019 daagden we onze inwoners uit om een virtuele energiecentrale te ontwerpen. Want door stroom in je eigen buurt of gemeenschap te houden kan energie goedkoper worden, is je eigen buurt onafhankelijker van grote energiebedrijven en wordt deze duurzamer en socialer. De drie prijswinnaars kregen een geldbedrag om hun idee verder uit te werken. Enthousiast gaan ze aan de slag. Waarom deden ze mee en wat gaat Apeldoorn er van merken? We vroegen het aan ze.

Mijn Apeldoorn

Samen energie opwekken? Het kan!

Winnaar van de wedstrijd is ‘K&N, onze energie’, uit te spreken als ‘KEN onze energie’. Zon op K&N is een bestaand postcoderoosproject in de wijk Kerschoten. ‘KEN onze energie’ richt zich op ongeveer 10.000 huishoudens in de omgeving van het postcoderoosproject. Dit doen ze in drie stappen; het opwekken van energie, slim sturen van de vraag en onderlinge handel van energie (vraag en aanbod). Naast duurzaamheid en financiële haalbaarheid keken zij ook naar betrouwbaarheid. Het is een gedegen plan waarbij drijfveren en belangen van inwoners goed zijn meegenomen!

Iedereen kan het

Deelnemer Gertjan Schut deed mee uit nieuwsgierigheid. “Een energiecentrale bouwen als inwoner? Kan dat, en hoe doe je dat dan? Schonere energie opwekken vraagt om creativiteit en eigen initiatief. Door het samen te doen, wordt het gemakkelijker en ontstaat er binding in de buurt. Je merkt dat je zelf invloed hebt. En dat geeft heel veel voldoening! Met onze aanpak willen we een voorbeeld zijn voor andere groepen, anderen inspireren en laten zien hoe wij dat hebben aangepakt. Iedereen kan dit zelf! We willen onze ervaringen en opgedane kennis graag delen”. 

Goedkoper en zelfvoorzienend

De tweede plaats was voor het ontwerp ‘MOOS’ van Homerus Energiek. Deze gemeenschap rondom de Homerusstraat is al langere tijd bezig met energie en verduurzaming. Hun ontwerp heet ‘MOOS’ – Minder Opwekken Opslaan Samen. Dit ontwerp viel vooral op vanwege de grote betrokkenheid van de hele buurt.

Enthousiaste leken

Wat was voor jullie de reden om mee te doen? Initiatiefnemers Adèle en Yteke vertellen: “We waren in de buurt al langer bezig met dit thema. Door deze wedstrijd konden we concrete stappen nemen om weer verder te komen. Door onze deelname worden we als ‘enthousiaste leken’ ondersteund door een team van experts. Samen met hen kunnen we nu verder de mogelijkheden gaan onderzoeken: hoe kunnen we energie duurzaam opslaan? Verandering gaat niet van ene op andere dag. Stap voor stap willen we als buurt onze eigen energie genereren. Energie goedkoper maken én zelfvoorzienend zijn. Als je het enthousiasme combineert met expertise, kun je dat gewoon realiseren”.

Duurzaamheid ook voor huurders

Derde werd het project Warenargaarde. Aan de Warenargaarde zitten huurwoningen van de Woonmensen. Bewoners van een aantal woonblokken ervaren een tekort aan warm water. Hun ontwerp richt zich op de energievoorziening van de boilers door lokaal opgewekte zonne-energie. De boilers dienen tegelijk als warmwater energiebuffer voor het systeem. Een mooie concrete oplossing voor een praktisch probleem!

Duurzaamheid praktisch maken

Roepesh Bechan: “Als huurder merkte ik dat het stimuleren van duurzaamheid vaak over koopwoningen gaat. Voor huurwoningen zijn weinig voorzieningen, zoals subsidies. Bovendien hebben huurders meestal niet de financiële middelen om te kunnen investeren. Hoe kunnen we huurwoningen dan toch verduurzamen? Samen met de woningbouw gaan we nu aan de slag. We pakken als eerste de grote energieslurpers aan: boilers. Wat als we samen zonnepanelen kunnen plaatsen en daarmee de boilers kunnen voorzien van stroom? Het leuke aan dit project is dat we duurzaamheid praktisch kunnen maken. Je krijgt inzicht in je energieverbruik. En als je daarmee samen kunt besparen op energie, wordt dat voor veel mensen heel aantrekkelijk. Met dit project beginnen we klein: in ons appartementencomplex. Vanuit daar kunnen we dit verder uitbreiden naar onze straat en naar onze buurt”.