Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

11-05-2020

De afgelopen weken zijn we druk geweest met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.

Mijn Apeldoorn

Eiken worden behandeld met Xentari. Rupsen eten van het blad en kunnen zich daarna niet verder ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk bestrijdingsmiddel hoeven te gebruiken, passen we ook andere manieren toe om de rups een halt toe te roepen, zoals bloemrijke bermen en het ophangen van nestkastjes, waardoor er meer mezen komen.

De haren van de eikenprocessierups kunnen echter ernstige allergische reacties veroorzaken. Vanuit het belang van de volksgezondheid behandelen we daarom plekken waar het echt nodig is met Xentari. We maken steeds een zorgvuldige afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu. Drukbezochte plekken, cijfers van vorig jaar en het risico voor de natuur zijn daarbij drie belangrijke argumenten.

Ecologen en beheerders werken aan een tienjarenplan voor ecologische bestrijding van de eikenprocessierups, met als doel het herstel van de ecologische balans en toename van de natuurlijke vijanden voor de rups. We nemen de kritiek op het gebruik van Xentari zeer serieus. Een alternatieve aanpak, waarbij de natuur uiteindelijk zelf ingrijpt in het probleem, doordat er voldoende natuurlijke vijanden voor de rups zijn, krijgen we helaas niet op korte termijn voor elkaar.  • Preventieve bestrijding eikenprocessierupsBekijk een grotere versie
  • Preventieve bestrijding eikenprocessierupsBekijk een grotere versie