Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Huis voor de Schoone Kunsten nu deels verwarmd met waterstof

23-10-2020

De verwarming in het Huis voor de Schoone Kunsten, met onder meer poppodium Gigant, brandt sinds vorige week deels op waterstof. De gemeente Apeldoorn zet sterk in op het verminderen van het energieverbruik. Onder andere door de eigen gemeentelijke gebouwen energiezuinig en duurzamer te maken.

Mijn Apeldoorn

Met steun van de Cleantech Regio is een alternatief warmtesysteem bij het poppodium geïnstalleerd. De waterstofgenerator is afgelopen week in gebruik genomen, sindsdien draait 1 cv-ketel deels op waterstof.

Ervaring opdoen met waterstof

De gemeente Apeldoorn wil ervaring opdoen met de toepassingsmogelijkheden van waterstof. Een voordeel is dat er bij de verbranding ter plaatse geen CO2 vrijkomt, anders dan bij gasketels. Een ander voordeel is dat er in het gebouw verder niets hoefde te veranderen aan leidingwerk, radiatoren en thermostaat.

Door het plaatsen van de waterstofgenerator wordt de CO2-uitstoot in Apeldoorn op jaarbasis met circa 14.000 kg verminderd. Ter vergelijking: de CO2-uitstoot van een woning die op aardgas verwarmd wordt, zit ongeveer tussen 2.500 en 3.000 kilo per jaar.

Voor- en nadelen

Naast voordelen zijn er ook (nog) nadelen aan waterstof. Daarom is het belangrijk om hier ervaring mee op te doen. De techniek moet eerst verder ontwikkeld worden, voordat deze grootschalig kan worden toegepast. Een groot nadeel van waterstof is dat het eerst gemaakt moet worden, want waterstofgas komt in de natuur nauwelijks voor. Met behulp van elektrolyse wordt waterstof gewonnen uit water. Dat proces kost veel elektriciteit. Alleen als die elektriciteit duurzaam wordt opgewekt (met zonne- of windenergie), en in de toekomst overvloedig beschikbaar is, is waterstof ook echt duurzaam te noemen. In het Huis voor de Schoone Kunsten leveren de zonnepanelen op het dak grotendeels de elektriciteit voor de waterstofgenerator.

Hoe werkt dat nu: verwarmen met waterstof?

In bijgaande schema is het (deels) verwarmen door middel van waterstof uitgelegd. In een waterstofcel wordt water (H2O), door middel van elektrische energie, gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). De zuurstof verdwijnt in de lucht en de schone waterstof wordt met aardgas gemengd, voor een goede verbranding.

Het mengsel van waterstof en aardgas wordt in een bestaande CV-ketel verbrand. Naast het zeer efficiënt produceren van waterstof wordt ook alle bij het elektrolyse proces vrijkomende warmte (70°C) weer nuttig aangewend. De waterstofgenerator wordt namelijk gekoeld met het retourwater van de CV. Dat verhoogt de efficiëntie van het systeem nog meer.

Themabijeenkomst

Om beter inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van waterstof en zin en onzin van elkaar te kunnen scheiden, organiseert de gemeente Apeldoorn samen met platform Energiek Apeldoorn een online debat over dit onderwerp. Op dinsdagavond 24 november gaan fans en sceptici met elkaar in gesprek over de toepassing van waterstof als energiedrager in de gebouwde omgeving.  • Schematische weergave verwarmen met waterstofBekijk een grotere versie