Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Rioolgemaal Anklaar volledig gerenoveerd

16-04-2021

Rioolgemalen verwerken ons afvalwater en zijn daarom van groot belang voor de volksgezondheid. Het grootste gemaal van Apeldoorn vind je aan de Anklaarseweg. De installatie van dit gemaal dateert uit de jaren ’60 en is toe aan grootschalig onderhoud. Daarom gaat gemeente Apeldoorn het gemaal Anklaar volledig renoveren. Vanaf april t/m eind juli vinden de werkzaamheden plaats.

Mijn Apeldoorn

Afvoeren van afvalwater

Een rioolgemaal speelt een belangrijke rol bij het verzamelen en transporteren van afvalwater. Bij het gemaal Anklaar komt het afvalwater vanuit de wijken Anklaar, Zevenhuizen en De Maten binnen. Vervolgens wordt dit water doorgevoerd richting de rioolwater-zuiverinstallatie Apeldoorn. Om dit te kunnen doen, zit er ondergronds een installatie om het water weg te pompen. Deze installatie is (deels) verouderd en moet daarom grondig gerenoveerd worden.

Klaar voor de toekomst

Na de renovatie werkt het gemaal efficiënter door zich aan te kunnen passen op het aanbod afvalwater. Dit is gunstig voor de pompinstallatie en het energieverbruik. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond is het gemaal weer klaar voor de toekomst.

Geen overlast

De omgeving merkt weinig van de gemaalrenovatie. De inzameling en verwerking van afvalwater blijft gewaarborgd door een tijdelijke pompinstallatie. Ook de Anklaarsweg blijft bereikbaar tijdens de werkzaamheden.