Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Drie jonge helden krijgen een Jeugdlintje

20-11-2021

Op vrijdag 19 november kregen drie jonge Apeldoorners een Jeugdlintje. Zij hebben het afgelopen jaar namelijk iets bijzonders gedaan. Locoburgemeester Detlev Cziesso bracht samen met kinderburgemeester Lian het Jeugdlintje bij de jeugdhelden thuis.

Mijn Apeldoorn

Afgelopen maanden kon iedereen zijn of haar jonge held aandragen voor een Jeugdlintje. Apeldoorners tot 21 jaar die bijvoorbeeld langdurig vrijwilligerswerk, een heldendaad of een goede doelenactie organiseerden kwamen in aanmerking.

Echte heldendaden

De drie jonge helden hebben zich allemaal belangeloos ingezet voor een ander. En dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren.

Zo deed Dylan (10) wel iets heel moedigs. Want op het moment dat er een nitraatbom werd afgestoken, bedacht Dylan zich geen moment. Hij redde een driejarig jongetje uit deze zeer gevaarlijke situatie. Daarna heeft hij het overstuur geraakte jongetje veilig naar zijn oma gebracht. Dylan dacht niet aan het gevaar voor zichzelf, maar enkel en alleen aan het redden en in veiligheid brengen van een heel jong kind. Wat een moedige actie en vooral op deze jonge leeftijd. Een echte heldendaad! Vooral op zo’n jonge leeftijd.

Jasmijn (14) ontving het Jeugdlintje omdat zij zich op veel verschillende manieren inzet. Zij is een voorbeeld voor anderen. Naast haar inzet voor verschillende goede doelen, heeft zij zich afgelopen zomer ingezet voor de Turkse bevolking. Jasmijn was daar op vakantie toen er bosbranden uitbraken. In plaats van op een strandbedje te chillen, stak zij haar handen uit de mouwen. Jasmijn laat zien dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om je in te zetten voor anderen. Zij is een sociaal bewogen persoon, die haar talenten inzet voor anderen. Geweldig!

De derde held, Helin (19), is een echte duizendpoot. Zij is als vrijwilliger actief bij Geloofsgemeenschap De Drie Ranken. Ook geeft zij leiding aan de jongste scoutinggroep van haar club en is zij actief als lid in de pleegkinderenraad van Pactum. Helin heeft een moeilijke start gehad in haar leven. Zij heeft in al die jaren al veel overwonnen en moeten doorstaan. Maar ondanks dat is zij uitgegroeid tot een prachtige jongvolwassene die zich op veel verschillende manieren inzet voor anderen. Ook Helin is een groot voorbeeld voor anderen.

Belangrijk voorbeeld

Locoburgemeester en wethouder jeugd, Detlev Cziesso, is trots op de drie jeugdhelden: ‘’Deze jongeren zijn een voorbeeld voor iedereen. Ze zetten zich in voor de mensen om hun heen. En dat doen ze niet om er iets voor terug te krijgen, zoals volgers op Instagram of TikTok. Dat doen ze omdat zij echt om anderen geven.”

Jeugdlintjes thuisbezorgd

De jeugdlintjes zijn net als vorig jaar door Locoburgemeester Cziesso bij de jeugdhelden thuisbezorgd. Dit keer samen met kinderburgemeester Lian: ‘’Ik vond het super leuk om de jeugdlintjes uit te reiken en ik vind het heel bijzonder wat de jongeren hebben gedaan.’’ En de helden kregen niet alleen een Jeugdlintje. En de helden kregen niet alleen een Jeugdlintje. Ook zijn zij verrast met een lekkere taart, een persoonlijk gedicht van de Stadsdichter en een privé-optreden van een aantal jongeren van Circus Apeldoorn.  • Jeugdlintje voor Dylan - foto: Rob VossBekijk een grotere versie
  • Jeugdlintje voor Jasmijn - foto: Rob VossBekijk een grotere versie
  • Jeugdlintje voor Helin - foto: Rob VossBekijk een grotere versie