Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Slimme verkeerslichten zorgen voor betere doorstroom vrachtverkeer

19-10-2021

De gemeente Apeldoorn vindt bereikbaarheid en verkeersveiligheid erg belangrijk. We willen hoofdwegen beter herkenbaar maken en de doorstroming ervan verbeteren. Daarom gaan we op het kruispunt Oost Veluweweg/Laan van de Leeuw als proef een app toepassen die ervoor zorgt dat vrachtwagens sneller voorbij een verkeerslicht komen. Dat helpt bij de doorstroming voor álle automobilisten en vermindert de kans op ongelukken.

Mijn Apeldoorn

Een ander doel is dat er door vrachtwagens minder door woonwijken wordt gereden. Om deze doelen te realiseren werken we samen met infraspecialist Vialis en andere partners aan slimme verkeersoplossingen. Dat zorgt voor een betere en veiligere leefomgeving. In dit geval door vrachtwagens met zo min mogelijk belemmeringen veilig, snel en op een duurzame manier door de stad en over belangrijke wegen te laten rijden. Horecagroothandel HANOS gaat de app als eerste uitproberen. Hun vrachtwagenchauffeurs krijgen, als de situatie het toelaat, voorrang bij de verkeerslichten op het kruispunt Oost Veluweweg/Laan van de Leeuw.

Hoe werkt dat?

Vialis heeft hiervoor de ReQuest app ontwikkeld. Die werkt samen met intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Om eerder groen te krijgen bij kruispunten voert de chauffeur via de ReQuest app op zijn of haar mobiele telefoon de bestemming in. Vanaf dat moment heeft de app contact met de iVRI in de buurt. Wanneer de chauffeur in de buurt van de iVRI komt, stuurt de app een bericht met de precieze plaats en snelheid. Hierdoor is de kans groot dat de chauffeur groen licht heeft als hij dichtbij het verkeerslicht komt. De chauffeur kan zo veilig en zonder stoppen of remmen doorrijden.

Veiligheid en leefbaarder

Als vrachtwagenchauffeurs minder vaak hoeven te stoppen in de stad, komt dat het milieu ook ten goede. Er wordt minder CO2 en fijnstof uitgestoten. Verder wordt het kruispunt veiliger. Chauffeurs twijfelen namelijk minder vaak: toch door oranje of vol op de rem trappen? Minder afremmen en optrekken verlengt ook nog eens de levensduur van het asfalt.

Wim Willems, wethouder mobiliteit van de gemeente Apeldoorn en voorzitter van de themagroep Smart Cities van het Stedennetwerk G40, geeft aan een belangrijke rol te willen spelen rondom dit onderwerp. “We nemen als lokale overheid graag het voortouw om onze stad leefbaar te houden. In de eerste plaats voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor andere weggebruikers. Het bundelen van krachten, zoals we in dit geval hebben gedaan, helpt ons gezamenlijke mobiliteitsdoelen te behalen.”