Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Apeldoorn scherpt de regels voor kamerverhuur aan

13-10-2021

De afgelopen jaren is het aantal panden in Apeldoorn waar kamers wordt verhuurd flink gestegen. Soms levert dat problemen en overlast op. Bijvoorbeeld omdat teveel mensen in één ruimte wonen en er geluidsoverlast is. Of omdat er te veel auto’s in de straat moeten parkeren. De gemeente heeft nu weinig mogelijkheden om ernstige situaties aan te pakken. Daarom wil de gemeente nieuw beleid maken met nieuwe regels zodat er beter toezicht gehouden kan worden. Ook wil de gemeente voorwaarden stellen aan mensen die een aanvraag doen voor kamerverhuur. Zo kan de gemeente beter toezicht houden op kamerbewoning.

Mijn Apeldoorn

Overgangsperiode

Het nieuwe beleid en regels komen te staan in een paraplubestemmingsplan. Dat betekent dat het een aanvulling is op alle bestemmingsplannen die er nu al zijn. Dit paraplubestemmingsplan gaat over één jaar in. De gemeente kondigt dit op tijd aan zodat kamerverhuurders zich kunnen voorbereiden op de nieuwe regels. In de tussentijd gaat de gemeente al twee voorwaarden stellen bij nieuwe aanvragen voor kamerverhuur. De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag besloten dat de Algemene plaatselijke verordening direct wordt gewijzigd. Daarin staan de regels die voor Apeldoorn gelden.

Inschrijven bij de gemeente

De eerste voorwaarde is dat de huurder zich binnen vijf dagen moet inschrijven bij de gemeente Apeldoorn. Hierdoor kan illegale huur worden opgespoord en kan de gemeente optreden als dat nodig is.

Minimale gebruiksoppervlakte

Ook wil de gemeente dat elke persoon minimaal 25 m2 van de woning kan gebruiken. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat teveel mensen in een huis kunnen wonen. Dat betekent bijvoorbeeld dat maximaal vier mensen in een huis van 100 m2 kunnen wonen.

Meer weten?