Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Cultuur- en erfgoedinstellingen kunnen opnieuw coronanoodsteun aanvragen

14-10-2021

Voor culturele verenigingen en instellingen die in hun voorbestaan worden bedreigd, opent de gemeente voor de tweede keer de Subsidieregeling Coronanoodsteun Cultuur en Erfgoed Apeldoorn. Dit doet de gemeente omdat de coronapandemie een sterke wissel getrokken heeft op cultuur- en erfgoedinstellingen. Veel activiteiten konden lange tijd niet doorgaan. Hierdoor zijn instellingen inkomsten misgelopen of hebben zij door maatregelen extra kosten moeten maken.

Mijn Apeldoorn

“De coronamaatregelen hebben niet alleen in 2020, maar ook voor een groot deel van 2021 ervoor gezorgd dat culturele instellingen en verenigingen letterlijk en figuurlijk stillagen. Er waren geen optredens, geen  activiteiten en beperkte mogelijkheden voor bijvoorbeeld repetities. Daarentegen liepen kosten als zaalhuur, een eigen pand en de loonkosten van een dirigent wel door. Daardoor zijn veel verenigingen onder druk komen te staan. Omdat het verenigingsleven belangrijk is voor de leefbaarheid en saamhorigheid, willen we op deze wijze steun bieden”, aldus wethouder Detlev Cziesso van Cultuur en Erfgoed.

Steun bij negatief exploitatieresultaat

De coronanoodsteun is bedoeld voor culturele stichtingen en verenigingen die door corona het boekjaar 2021 hebben afgesloten met een negatief exploitatieresultaat. Dat is anders dan de eerste steunronde, toen gekeken werd naar de netto-schade. De gemeente verwacht dat deze aanpassing zorgt voor een eenvoudiger verloop. De gemeente vergoedt tot 80 procent van het negatieve exploitatieresultaat met een minimum van 500 en een maximum van 25.000 euro.

Spreekuren voor vragen

Noodsteun aanvragen kan vanaf 1 januari tot en met 31 januari 2022. Alle informatie over de noodsteunregeling en de complete voorwaarden zijn te vinden op www.apeldoorn.nl/subsidies. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Op 16 december en 13 januari houdt de gemeente telefonisch spreekuur van 15.30 tot 18.00 uur over de regeling. U kunt zich hiervoor aanmelden door te mailen naar cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl. U wordt dan tijdens de spreekuren teruggebeld. Ook kunt u uw vragen stellen via dit e-mailadres.