Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Wim Willems overhandigt eerste Lespakket Biodiversiteit namens Gemeente Apeldoorn

17-09-2021

Wethouder Wim Willems heeft vandaag het eerste lespakket biodiversiteit overhandigt aan groep 3 van de Willem van Oranjeschool.

Mijn Apeldoorn

“We zien steeds vaker dat het aantal soorten planten en dieren daalt. Dat is geen goede ontwikkeling, want in de natuur hebben bomen, planten, dieren en ook mensen elkaar nodig om te overleven. Bijvoorbeeld voor zuurstof, schoon water, vruchtbare grond, zodat we groente, fruit, bouwmateriaal, kleding, brandstof en medicijnen krijgen om van te leven.” Aldus Wim Willems.

Als gemeente willen wij samen met de volgende generatie meer plekken maken waar wilde dieren bescherming en voedsel vinden. En waar kan dat beter dan bij onze scholen.

“Om deze reden bieden wij als Gemeente Apeldoorn scholen een Lespakket Biodiversiteit aan bestaande uit een insectenhotel, nestkast, planten zaden, prentenboek, een lesbrief voor leerkrachten en werkbladen voor kinderen. Wij hebben dit lespakket samen IVN Apeldoorn ontwikkeld en inmiddels zijn zeven scholen blij met zo’n insectenhotel en wordt gewerkt aan de nieuwe bestellingen. Op deze manier zorgen we er allemaal voor dat er steeds meer planten en dieren in Apeldoorn kunnen wonen. Zo’n luxe insectenhotel, nestkast en planten zijn fijne plekken voor insecten, vogels, planten en voor ons.” Vertelt Wethouder Wim Willems van Natuur en Dierenwelzijn.

Gemeente Apeldoorn en IVN Apeldoorn hebben de plannen ontwikkeld en coördineren de leveringen aan scholen met een groen schoolplein. Inmiddels zijn zeven scholen blij met zo’n insectenhotel en wordt gewerkt aan de nieuwe bestellingen. Op deze manier versterken we gezamenlijk de biodiversiteit in Apeldoorn.  Zo’n luxe hotel, nestkast en planten zijn fijne plekken voor insecten, vogels, planten en voor ons! 

Met dit lespakket en insectenhotel zorgen kinderen en hun leerkrachten er voor dat het hotel wordt gevuld met allerlei materialen als holle stengels, hooi, dakpannen, houtblokken om eitjes te leggen. De hotelgasten zijn kieskeurig, elk dier kiest voor een bepaald plekje in het hotel. Het hotel biedt behalve aan bijen ook ruimte aan lieveheersbeestjes, hommels en andere kleine beestjes om te schuilen en te overwinteren.  

Ook worden er bloemen in de buurt van de school gezaaid om de insecten te lokken. En voor vogels die insecten eten wordt het met een nestkast erbij ook een aantrekkelijke plek. De bloemenzaden zijn in Apeldoorn zelf verzameld uit uitgebloeide bloemen.