Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Linda en haar zoon Bas (nét 18)

Linda (45, alleenstaande moeder) kreeg te maken met een inkomensdaling omdat haar zoon Bas 18 is geworden.

Mijn Apeldoorn

Linda is een alleenstaande moeder van zoon Bas. Bas is op 28 juni 18 jaar geworden. Om zijn verjaardag  goed te kunnen vieren heeft Linda een deel van haar vakantiegeld hieraan besteed. Nu haar zoon 18 jaar is betekent dit voor Linda dat ze geen recht meer heeft op kinderbijslag.
Begin juni had ze al bericht ontvangen van de gemeente dat m.i.v. 1 juli haar uitkering zou worden aangepast.

Zonder kinderbijslag heeft ze € 200,00 minder te besteden in de maand. Hoe kon ze nu met zo weinig geld voor haar en Bas zorgen?
Linda ging op zoek naar informatie en kwam terecht op de website van het Nibud. Hier las ze alles over wat het betekent als je kind 18 jaar wordt en over het betalen van kostgeld.

Bas baalde enorm toen zijn moeder vertelde over het betalen van kostgeld maar hij begreep wel dat hij ook wat moest bijdragen in de kosten. Een maand voordat hij 18 werd heeft hij van de gemeente al een mooie flyer ontvangen waarin stond wat hij zelf moest gaan regelen. Daarnaast vond hij een filmpje op YouTube waarin dat nog eens haarfijn wordt uitgelegd. Hij kan hierbij het geldplan bijna 18 van startpunt geldzaken gebruiken. Hierin kan hij digitaal afvinken wat hij allemaal al geregeld heeft.
Ook de website Wijzer in geldzaken geeft informatie over wat er van hem als jong volwassene verwacht werd. Hier las hij dat hij zelf verantwoordelijk is om een zorgverzekering af te sluiten. En dat er voor jongeren en studenten goedkopere verzekeringen mogelijk zijn.
Grote kans dat Bas ook recht heeft op zorgtoeslag. Dit kan hij gelijk aanvragen via www.toeslagen.nl. Bas gaat direct aan de slag om vanaf nu zijn steentje bij te dragen.