Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Het huwelijk van Babette is over

Babette: “Ik weet sinds zeven weken dat mijn huwelijk over is, zomaar uit het niets, althans ik heb het niet zien aankomen. De laatste tijd verliep het wel wat stroef en was mijn man Fred veel weg voor zijn werk, hierdoor voelde ik me vaak alleen."

Mijn Apeldoorn

Het leven van Babette staat met de scheiding op de kop. Hoe moet het nu verder met haar en de kinderen? Ze kan het nog steeds niet helemaal geloven dat dit allemaal gebeurt. Maar ook praktische zaken houden haar uit haar slaap. Haar vriendin tipte haar om eerst maar eens informatie te halen op de website van Stimenz.

Haar man zorgde voor het gezinsinkomen en deed de administratie. Ze heeft zelf al jaren niet meer gewerkt, want ze hadden afgesproken dat zij voor de kinderen zou zorgen. Zou ze nog wel aan het werk kunnen komen? Waar moeten de kinderen dan heen? Ze zijn 13, 9 en 3 jaar. Zolang ze geen werk heeft, hoe komt ze dan aan inkomen?

Haar vriendin wijst haar ook op de website van het Nibud, waar nuttige informatie te vinden is over het doen van je administratie.

Om aan het werk te komen kan zij terecht op Werk.nl. Mocht zij een baan vinden en heeft ze voor haar kinderen opvang nodig, dan kan ze het beste contact opnemen met de school van haar kinderen. Elke school heeft de verplichting om zowel voorschoolse, tussenschoolse als buitenschoolse opvang aan te bieden. Voor haar vragen over de vergoeding van de kinderopvang kan zij naar de website van de Rijksoverheid.

Maar zolang ze geen werk heeft, zal ze toch een bijstandsuitkering moeten aanvragen. Daar komt ze zelf al snel achter en laat zich informeren door de gemeente Apeldoorn, nadat ze heeft gezocht op de website van de gemeente.

Babette en haar man hebben ook een koopwoning. Deze zal verkocht moeten worden omdat Babette alleen de hypotheek niet kan betalen en haar man zo snel mogelijk bij zijn nieuwe liefde wil intrekken. Babette zal op zoek moeten gaan naar een andere woning. Waar moet ze zich hiervoor laten inschrijven? Waarschijnlijk wordt hun huis met verlies verkocht. Ze maakt zich zorgen om deze schuld.

Als ze in het gesprek met de gemeente Apeldoorn deze problemen benoemt, krijgt ze de tip om zich zo snel mogelijk in te laten schrijven voor een sociale huurwoning in Apeldoorn bij Woonkeus Stedendriehoek. Hier worden onder andere de sociale huurwoningen van woningcorporaties De Goede Woning, Ons Huis, Woonmensen en  Sprengenland Wonen aangeboden.

Hoewel de kans bestaat dat de woning met verlies zal worden verkocht zal het toch moeten gebeuren. Op de website van Vereniging Eigen Huis leest ze hoe ze dit kan aanpakken. Nu maar hopen dat Fred ook een beetje wil meewerken.

Op termijn zal ze ingaan op het advies van de gemeente Apeldoorn om daar hulp te zoeken bij het oplossen van haar schulden. Ze neemt zich wel voor om alvast op die website te gaan kijken. Misschien kan ze het ook zonder hulp redden.

Eenvoudige antwoorden op ingewikkelde situaties zijn niet mogelijk, maar gaandeweg zal Babette met de informatie die ze verzamelt en de hulp die ze krijgt, uit deze situatie kunnen komen. Deze hulp kan ze misschien krijgen vanuit haar familie of vriendenkring, maar ze kan ook professionele hulpverlening (erbij) zoeken. Een maatschappelijk werker kan bijvoorbeeld alles samen met Babette op een rijtje zetten en een plan maken. Een sociaal raadsman of -vrouw kan juridische informatie geven. Een mediator kan helpen bij de echtscheiding. Een schuldhulpverlener kan proberen de schulden te regelen.