Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Vertellen dat je schulden hebt….

Louise had een leuke fulltime baan bij een winkel toen zij Max ontmoette. Max en zij hielden van dezelfde dingen en al hun dates kostten geld. Geld wat Louise eigenlijk niet had, maar ja, ze was vreselijk verliefd.

Mijn Apeldoorn

Louise: “Tijdens mijn studietijd – mijn studie heb ik overigens niet afgemaakt – heb ik er flink op los geleefd. Ja, dat vind ik nu onverantwoord. Nu ik gestopt ben met mijn studie komt DUO met brieven waarin staat hoeveel ik nog moet terugbetalen. Onvoorstelbaar dat ik zoveel geld heb geleend en vooral uitgegeven aan stappen en kleren. Nu ik een baan heb kan ik het nog niets eens terugbetalen. Ik denk soms bijna dat het iemand anders is geweest die het geld heeft opgemaakt en dan stop ik de brieven snel in een bak onderin de kast. Ik kreeg namelijk de mogelijkheid om tienduizend euro rood te staan tijdens mijn studie… En jawel ook hierin ben ik met vlag en wimpel geslaagd. Ik hoop nog steeds op de Postcodeloterij… die straatprijs zou me in één keer van alles redden. Gelukkig ben ik op dit moment vreselijk verliefd en Max en hij zorgt ervoor dat ik al mijn problemen vergeet, tenminste als ik bij hem ben, want zodra ik alleen thuis ben… Ik ben zo bang dat hij me verlaat als ik alles opbiecht.”

Hoe langer Louise haar problemen en zorgen voor Max verzwijgt hoe moeilijker het wordt. Op de website van het Nibud staat er veel informatie over.

Als je geldzaken bespreekt en ook moet aangegeven dat je schulden hebt, helpt het om al een plan bedacht te hebben. In dit plan staat dan hoe je de schulden denkt te gaan oplossen. Een heel mooi stappenplan daarvoor is te vinden op de website Zelf je schulden regelen.

Ook kan ze voor veel informatie terecht bij de Gemeente Apeldoorn of kan ze (anoniem) advies vragen.

Ook voor studieschulden zijn er goede regelingen te treffen bij DUO en uit deze informatie blijkt dat Louise echt niet de enige is. Dan moet het toch makkelijker zijn er eerlijk voor uit te komen. Ook dit staat op de website van DUO vermeld.

Trouwen en schulden

Max wilde Louise ten huwelijk vragen. Hij had al van alles bedacht, totdat zijn geweldige Louise ineens vertelde over haar losbandige studentenleven en de geldproblemen die toen zijn ontstaan. Inmiddels zijn dat serieuze schulden geworden en duurt het nog heel lang voordat die afgelost zijn.

Max: “Wat een schok toen Louise een serieus gesprek met me wilde. Even dacht ik dat ze onze relatie wilde beëindigen. Uiteindelijk ging het dus over haar geldproblemen uit haar studententijd. Ik was eerst ontzettend opgelucht en dacht: 'Ach joh, doe niet zo moeilijk'. Pas toen we samen alles gingen uitzoeken, merkte ik dat dit helemaal geen luchtig onderwerp is. Het is gewoon een serieuze relatietest. Het oplossen van haar schulden heeft een grote invloed op ons leven en uitgavenpatroon. We moeten bezuinigen vanwege haar verleden en dat vind ik nog wel wat. Echter de gedachte dat ik anders zonder haar verder moet leven won het van de gedachte dat ik niet wilde bezuinigen. Ondanks dat ik er juist van houd om lekker uit eten te gaan en stedentrips te maken.”

Max wil nog steeds trouwen als Louise eerlijk tegen hem blijft en haar schulden oplost. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Er kunnen altijd schulden ontstaan om wat voor reden dan ook. Hoe dat allemaal zit als je getrouwd bent is natuurlijk de moeite waard om uit te zoeken. Op de volgende sites staat goede informatie daarover.