Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Parkeren

Op bezoek in Apeldoorn? Hier vindt u meer informatie over parkeren, parkeerplaatsen en -automaten, parkeergarages, tarieven, parkeren voor invaliden, gehandicapten en parkeren van grote voertuigen.

Mijn Apeldoorn

Parkeergarages

Let op! De openingstijden zijn gewijzigd in verband met Covid-19.

Er zijn vijf overdekte parkeergarages op loopafstand van het centrum:

Parkeerterreinen

Er zijn zes parkeerterreinen. Alle parkeerterreinen zijn op loopafstand van het centrum.

Parkeergarages buiten het centrum

Ook buiten het centrum, onder winkelcentrum Anklaar, exploiteert de gemeente een parkeergarage. 

Op straat parkeren

Wilt u op straat parkeren? In het centrum van Apeldoorn moet u daarvoor betalen. Ook in sommige wijken van Apeldoorn moet u betalen als u op straat parkeert. De dagen en tijden waarop u moet betalen en de maximale parkeerduur zijn niet overal in Apeldoorn gelijk.

U kunt een parkeerkaartje kopen bij de parkeerautomaat of gebruik maken van belparkeren.

Als u bij iemand op bezoek gaat die in het betaald parkeergebied woont dan kan uw gastheer/gastvrouw u ook online aan- en afmelden. Kijk voor meer informatie op: www.apeldoorn.nl/parkeren-bezoekers.

Belparkeren

Bij alle parkeerautomaten op straat (op de terreinen zonder slagbomen) kunt u gebruik maken van belparkeren. Het nummer van de belparkeerzone staat op het bord boven de parkeerautomaat (bijvoorbeeld 55000). Apeldoorn heeft met meerdere partijen contracten voor belparkeren afgesloten. Op de website van het SHPV leest u welke partijen dit zijn.

Parkeren in vergunninggebieden

In een aantal wijken in Apeldoorn mag u op bepaalde plaatsen en tijden alleen met een parkeervergunning parkeren. Als bezoeker zonder vergunning heeft u hier een kraskaart nodig. De kraskaart kan alleen worden aangeschaft door de bewoners van het parkeervergunninggebied. Hier vindt u meer informatie over parkeren voor bezoekers.

Parkeerboete

Heeft u een (parkeer)boete ontvangen? Dan ontvangt u binnenkort officieel bericht van het CJIB of Tribuut Belastingcentrum. Daarin staat het bedrag van de boete, hoe u kunt betalen en hoe u eventueel bezwaar kunt indienen.

Defecte parkeerautomaat

Het kan voorkomen dat een parkeerautomaat defect is. Hieronder staat wat u kunt doen om een parkeerboete te voorkomen.

  • betaal bij een volgende parkeerautomaat met hetzelfde tarief of hoger en leg dit kaartje achter uw ruit;
  • maak gebruik van belparkeren;
  • parkeer op een andere plaats waar u wel een parkeerkaartje kunt kopen.

Dubbel betaald parkeergeld terugkrijgen

Als u door een storing aan de parkeerautomaat twee keer heeft betaald, kunt u het teveel betaalde parkeergeld terugvragen. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar gemeente@apeldoorn.nl. Vermeld daarbij de volgende gegevens:
uw naam
adres
postcode
woonplaats
IBAN-nummer van uw bankrekening
Stuurt u ook een kopie van het bankafschrift (scan of foto) mee waarop de dubbele betaling vermeld staat?

Parkeren van grote voertuigen

Voor het parkeren van grote voertuigen, bijvoorbeeld een vrachtwagen, zijn aparte bepalingen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Parkeren voor gehandicapten

Met uw Europese of gemeentelijke gehandicaptenparkeerkaart kunt u gratis parkeren in Apeldoorn in de daarvoor beschikbare gebieden. Op een aantal plaatsen geldt ook een bepaalde parkeerduur.