Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Grift Beurtvaartstraat

De Grift Beurtvaartstraat vormt de waterverbinding tussen het centrum van de stad en het landelijke gebied ten noorden van Apeldoorn.

Mijn Apeldoorn

Het beekwater komt de Beurtvaartstraat binnen via de Stationstraat en gaat via de kruising met de Deventerstraat naar de brede, groene beekzone van de Grift Noord. Vandaar stroomt het naar het landelijke gebied ten noorden van de stad. Behalve met beekwater, dat vooral bestaat uit grondwater, wordt de beek gevoed met regenwater. In de Beurtvaartstraat wordt regenwater van een deel van de aangrenzende bebouwing en openbare ruimte afgekoppeld en naar de beek geleid. Kunstenares Tanja Smeets ontwikkelde  23 waterspuwers om het regenwater in de beek te laten stromen. Hiervoor zijn kunstwerken in de rand van de beek aangebracht.

Omdat de Grift een ecologische verbindingszone is, is het belangrijk dat de Grift passeerbaar is voor dieren. Omdat het handhaven van bomen niet mogelijk was zijn grote bomen teruggeplant. Fietsen en wandelen langs de Grift is mogelijk. Doorgaand autoverkeer in de Beurtvaartstraat is niet mogelijk.

Actueel

  • De Grift winnaar vakjury architectuurprijs 2012
    Het project De Grift heeft op 24 november 2012 tijdens de 19e editie van de Nacht van de Architectuur de architectuurprijs van de vakjury gewonnen. De prijs werd uitgereikt door burgemeester John Berends. Het is voor het eerst dat de vakprijs door de gemeente werd gewonnen. Het ontwerp voor de terugkeer van de Grift in de Beurtvaartstraat en de Griftstraat is in eigen huis bedacht. Projectmanager Richard Snelders over de gewonnen prijs: “Ik vind het top dat we die prijs hebben gewonnen. Het is de eerste keer dat er een prijs is gegeven aan een project in de openbare ruimte. Fantastische beloning voor de creativiteit van de ontwerpers en voor de inzet en vasthoudendheid van alle projectbetrokkenen. Ik denk bijvoorbeeld aan Gerrit van Oosterom, Hendrieke Rossingh en Arno klein Goldewijk. Maar ook hulde voor het Waterschap die het mede heeft gefinancierd.” Totaal 31 architectuurprojecten waren ingezonden. Zowel een vakjury als het publiek konden een stem uitbrengen en zo bepalen wie in de prijzen zouden vallen.
  • Juryrapport architectuurprijs 2012 (pdf, 731 kB))
  • Artikel Stentor over architectuurprijs (pdf, 1,3 MB))
  • Film over de de Grift winnaar vakjury architectuurprijs 2012 (Video op Youtube)  
  • Op 28 februari 2012 is de zeldzame beekprik aangetroffen in de Grift Beurtvaartstraat. Het herstel van de beken draagt bij aan een groter aaneengesloten en minder kwetsbaar leefmilieu voor de beekprikken.

Meer informatie en downloads

Bel voor meer informatie met 14 055 of neem contact op via het contactformulier.


  • Grift BeurtvaartstraatBekijk een grotere versie
  • Langs de Grift BeurtvaartstraatBekijk een grotere versie
  • Aanleg Grift BeurtvaartstraatBekijk een grotere versie