Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Het Leienplein is een kunstwerk rijker

22-04-2022

De Apeldoornse binnenstad is sinds vrijdag 22 april weer een kunstwerk rijker! Vrijdagmiddag werd op het Leienplein het ‘gesamtkunstwerk’ van de Apeldoorners Bas Fontein en Mark Kuiper officieel overgedragen aan de gemeente. Burgemeester Ton Heerts betaalde het symbolische bedrag van 1 euro.

Mijn Apeldoorn

Het plaatsen van het kunstwerk is een mooie stap om het Leienplein in de binnenstad herkenbaarder en zichtbaarder te maken en een eigen gezicht te geven. ‘Leien’ en ‘Thuis’ zijn de leidraad in het geheel, zoals de ‘spreekwoorden’ ‘Er LEIEN meerdere wegen naar Rome, maar er is maar één THUIS’ en ‘THUIS west LEIEN best’ dat symboliseren.

 ‘Gesamtkunstwerk’.

In de aanloop naar de installatie van het kunstwerk zijn al in februari 2019 op het Leienplein tien letters in het wegdek verschenen, zij vormen samen de woorden LEIEN en THUIS. Met het geplaatste kunstwerk, later te plaatsen verlichting en een aantal spreekwoorden vormen zij samen een zogenaamd ‘Gesamtkunstwerk’ van de Apeldoornse kunstenaar Bas Fontein en vormgever Mark Kuiper. Het bedachte totaalconcept biedt ook ondernemers op het plein de mogelijkheid aan te haken op de leidraad LEIEN en THUIS.

Leuker en vrolijker Apeldoorn met KunstwerkT

Het kunstwerk is het resultaat van de vrijwilligers en kunstliefhebbers van het mooie burgerinitiatief KunstwerkT. Zij zetten zich al jaren belangeloos in om Apeldoorn via kunst in de openbare ruimte leuker en vrolijker te maken. Burgemeester Ton Heerts: “Kunst in de openbare ruimte is de meest democratische vorm van kunst die er is, laagdrempelig en verbindend. Door erover in gesprek te gaan, wordt een kunstwerk onderdeel van het dagelijks leven en daarmee van iedereen”.  

Een mooi resultaat van burgerinitiatief KunstwerkT, waar de gemeente graag bij aansluit. Bijvoorbeeld met de letters “LEIEN” en “THUIS” in de Asselsestraat en met een later te plaatsen lichtmast die wordt voorzien van een bijzondere projectie die ook door de kunstenaar is bedacht.

Kunstwerk leienplein