Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

10-05-2022

Gemeente Apeldoorn organiseert in samenwerking met Circulus en Foenix de E-waste Race. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken!

Mijn Apeldoorn

E-waste Race

Tien basisscholen uit gemeente Apeldoorn gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik, repareren en recyclen.

Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Leerlingen komen de spullen aan huis ophalen.

De kick-off van de E-waste Race vindt plaats op 16 mei bij basisschool Het Woudhuis, in aanwezigheid van Danny Huizer, de nieuwe wethouder voor Veluwe, Klimaat en Energie.

Met Heel Apeldoorn Repareert, een initiatief in het kader van het EU-subsidie project Sharepair, worden inwoners gestimuleerd om hun kapotte apparaten te (laten) repareren in plaats van weg te gooien. Op heelapeldoornrepareert.nl staan reparatietips en adressen van professionals en repair cafés waar apparaten gerepareerd kunnen worden. Meld je aan en word ook een Herstelheld! Meer informatie is te vinden op de website Heel Apeldoorn repareert.

Een betere wereld begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Apeldoorn vindt plaats van 23 mei tot 16 juni 2022. De race is een initiatief van Gemeente Apeldoorn in samenwerking met Circulus en Foenix. Zij zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten bij de juiste recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden gerepareerd, hergebruikt of gerecycled.