Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Kayersbeek

01-10-2012

Het brongebied van de Kayersbeek ligt tussen de Laan van Westenk en de Arnhemseweg in het bos bij de politieopleiding LSOP.

Mijn Apeldoorn

Het water stroomt nu bovengronds in oostelijke richting en komt vlak voor het Apeldoorns Kanaal in de Zwaanspreng. Deze twee beken voeden het Apeldoorns Kanaal. De huidige west/oost loop van de Kayersbeek blijft gehandhaafd. De beek is ecologisch waardevol en de zone wordt ook recreatief gebruikt. Het maakt deel uit van het wandelpadencircuit in de woonwijk. Daarnaast wordt de noordelijke tak gedeeltelijk terug gebracht. De beek zal deel uitmaken van het Zuiderpark. Ook ten noorden van de spoorlijn wordt de beek hersteld. Een deel van de Kayersbeek wordt aangelegd als onderdeel van Haven Centrum en wordt daar verbonden met het Apeldoorns Kanaal. De aanleg van de keerwand is gestart eind oktober 2018. Tussen het Zuiderpark en de spoorlijn wordt de Kayersbeek niet aangelegd. Daardoor wordt de Kayersbeek ten noorden van de spoorlijn vooralsnog alleen gevoed met afgekoppeld regenwater. De beek biedt goede kansen bij de beheersing van vervuilingen.

Kayersbeek Zuiderpark

De Kayersbeek stroomt sinds eind 2018 door het Zuiderpark, die van zuid naar noord. De aanleg van de Kayersbeek is een onderdeel van de herinrichting van het Zuiderpark. De Kayersbeek vormt een verbinding tussen de Zwaanspreng en de bestaande visvijver. De Zwaanspreng voorziet het nieuwe beektraject van water. Vanaf 6 december 2018 stroomde er water door dit gedeelte van de beek.

Na de oplevering door aannemer Dura Vermeer bleken er nog laatste herstelpunten te zijn. Een van die punten is dat de beek op een aantal plaatsen nog niet volledig waterdicht is. Hoe het staat met de Kayersbeek in januari 2019 is te lezen in deze update.

Kayersbeek bij Haven Centrum

Ten noorden van de spoorlijn is bij Saxion al een stukje van de Kayersbeek aangelegd. Bij Haven Centrum wordt de Kayersbeek meegenomen bij de inrichting van de openbare ruimte in nieuwbouwwijk Kayersbeekhof, waarschijnlijk in 2020. De aanleg van de bijzondere keerwand is gestart in oktober 2018.

De keerwand heeft bijzondere elementen. Zo zijn lisdodden, een soort riet, als motief op de betonnen wand aangebracht. En om de paar meter zitten 'waterenvelopjes' in de keerwand. Dit zijn openingen in de wand ter hoogte van de bestrating, waardoor regenwater in de beek komt. Door een uitsparing in deze openingen, sijpelt het water  in de wadi.

De beek wordt alleen door regenwater gevuld en staat dus ook vaak droog. Het regenwater stroomt van de bestrating af naar de beek, die daarmee fungeert als wadi. Een soort opslagplaats van water waardoor de natuurlijke omgeving van de beek groen blijft.

De onderstaande foto van de plaatsing van de keerwand is genomen op de Molenstraat-Centrum, bij de huidige toegang tot het bouwterrein. Uiteindelijk wordt de keerwand aan de straatzijde (links) circa 40 centimeter hoog en aan de beekkant een meter hoog.

Aanleg keerwand kayersbeek in Haven Centrum

 

Hieronder een aantal beelden van de plannen:

Visualisatie 1 

 

Overzicht

Historie

De Kayersbeek was van oorsprong een natuurlijke beek die in het noorden van de stad uitkwam op de Grift. De oorspronkelijke loop, die in de omgeving van het huidige Zuiderpark in noordelijke richting afboog, is verdwenen. Deze tak liep via de huidige Kayersdijk en het centrum van de stad en kwam uit in de Grift. De oudste bekende vermelding dateert van 1663. De beek heeft verschillende functies gekend: afvoer van overtollig water uit een heiplas, de Nagel- of Egerpoel, als molenbeek voor de enige papiermolen die langs deze beek heeft gestaan. Sinds eind jaren vijftig van de vorige eeuw wordt het beekwater in de Zwaanspreng geleid en dient het water als voeding voor het Apeldoorns Kanaal.  • KayersbeekBekijk een grotere versie
  • Toekomstige trace van Kayersbeek in ZuiderparkBekijk een grotere versie
  • Wadi bij school Zuiderpark in toekomstige KayersbeekzoneBekijk een grotere versie