Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Grift Prins Willem Alexanderlaan

Net zuidelijk van dit traject komen veel verschillende beken samen in de Grift.

Mijn Apeldoorn

De Grift leidt al dit water door het centrum en kan worden gebruikt voor de afvoer van regenwater in het centrum. Dit gedeelte van de Grift ligt aan de rand van de binnenstad tussen de spoorlijn en de Hofstraat. De Grift was hier slechts over een heel korte lengte aanwezig en verdween vervolgens met een pompsysteem ondergronds.

De beek stroomt nu weer bovengronds en zorgt voor de water aan- en afvoer naar het Catharina Amaliapark. Een belangrijk knelpunt in het beeksysteem is hiermee opgelost. Een nieuwe verbinding tussen de sprengkoppen en de Grift aan de noordkant van Apeldoorn is tot stand gebracht. Door de vistrappen is ook een ecologische verbinding ontstaan. De Grift is beleefbaar vanaf aanliggende paden.

Afgerond

De Grift PWA-laan is tegelijkertijd afgerond met de Grift in het Catharina Amaliapark. Hiermee werd het park van beekwater voorzien. Een pomp werd verwijderd en de beek stroomt nu bovengronds onder vrij verval naar het park. Hierdoor kunnen vissen nu vanuit de beken in het zuidwestelijke deel van de stad naar Grift in de binnenstad zwemmen en omgekeerd. De Grift langs de PWA laan is te zien vanaf het er naast liggende voet- en fietspad en de bruggetjes over de beek. Op de taluds groeien veel verschillende planten.
Inmiddels is de Driehuizerspreng ook aangesloten op dit deel van de Grift.

Meer informatie en downloads


  • De Grift bij de WaterlosewegBekijk een grotere versie
  • Via de Grift bij de PWAlaan stroomt het water naar het Catharina Amaliapark en de BinnenstadBekijk een grotere versie
  • De Griftzone bij de PWAlaan wordt druk gebruikt door fietsers en voetgangersBekijk een grotere versie