Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Zwaanspreng

01-10-2012

De Zwaanspreng is een kanaalbeek: gegraven om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien. De Zwaanspreng ligt voor 75% bovengronds.

Mijn Apeldoorn

De sprengkoppen liggen in de bossen ten noorden en ten zuiden van de Laan van Westenenk. Het vervolgtraject naar en langs de Arnhemseweg bij het terrein van het bedrijf ETV was verdwenen en in 2018/19  hersteld. Ter hoogte van de Dubbelbeek stroomt de beek bovengronds naast de Kayersbeek naar het Apeldoorns Kanaal. Nabij de Kayersdijk, bij de voormalige viskwekerij, bevindt zich een waterval in de beek. De beek wordt bovengronds hersteld. Een brede groenstrook begeleidt de beek. Mogelijkheden voor het bergen van afgekoppeld regenwater zijn verkend in de visie.

Wat is het resultaat van het herstel van de Zwaanspreng bij Ugchelen buiten?

Als onderdeel van de woningbouwontwikkeling Ugchelen Buiten op het ETV terrein aan de Arnhemseweg is de aanleg van de beekzone van de Zwaanspreng meegenomen, in 2017-2019. Er is een nieuwe beek gegraven in aansluiting op de bestaande sprengkop. De beek ligt in een groenstrook en kan worden ervaren vanaf aangrenzende wandel- en fietspaden.

Meer informatie en downloads

Bel voor meer informatie met 14 055 of neem contact op via het contactformulier.  • ZwaansprengBekijk een grotere versie
  • Zwaanspreng is gegraven bij Ugchelen Buiten voormalig ETV terreinBekijk een grotere versie
  • Zwaanspreng wordt uitgegraven bij Ugchelen Buiten voormalig ETV terreinBekijk een grotere versie