Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar De binnenstad

Maatregelen in de binnenstad: veelgestelde vragen

Er zijn verschillende maatregelen genomen om de binnenstad veilig, vriendelijk en verantwoord te houden. Sommige maatregelen en de manier waarop ze zijn genomen roepen vragen op. Hieronder vind je de antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.

Waarom zijn er maatregelen getroffen in de binnenstad?

Anderhalve meter afstand van elkaar houden tijdens het winkelen. Op een aantal drukke en krappe plekken in de binnenstad gaat dat soms lastig. Daarom hebben wij vanaf 1 juni op vijf plekken in de binnenstad de looproutes veranderd: 

  • op het Caterplein
  • in de smalle Kapelstraat
  • rondom het oude Raadhuis
  • op de Hoofdstraat tussen de Oranjerie en het Raadhuisplein
  • de Prinsengang 

In verband met de terrassen op het Caterplein geldt vanaf 1 juni op het plein een looprichting. Dit geldt tevens voor de smalle Kapelstraat, waar vanaf 1 juni ook niet meer gefietst mag worden. Het stuk op de Hoofdstraat tussen de ingang van de Oranjerie en het Raadhuisplein wordt gescheiden, waardoor twee aparte looprichtingen ontstaan. De Prinsengang tussen de Deventerstraat en het Raadhuisplein wordt afgesloten.

Op drukke dagen helpen verkeersregelaar je op de juiste manier door de stad te lopen.

Waarom mag ik niet fietsen in de binnenstad?

Tijdens openingstijden van de winkels mocht er al niet gefietst worden in de winkelstraten. De Kapelstraat is daar nu bij gekomen, omdat het daar te smal wordt met de terrassen erbij.  Bij drukte wordt het houden van anderhalve meter afstand tot elkaar lastig. Wij hopen op je begrip.

Hoe weet ik dat het druk is in de binnenstad?

Via social mediakanalen (Facebook en Twitter) van de gemeente Apeldoorn en met behulp van tekstkarren langs de wegen naar de binnenstad informeren wij  je over de drukte in de binnenstad. Is het druk, ga dan op een later moment.

Waarom zijn er tijdelijke terrassen buiten de binnenstad?

Vanaf 1 juni kan iedereen weer genieten van een drankje en/of een hapje op de bekende pleinen in de binnenstad en daarbuiten. Om grote groepen op één locatie te voorkomen, komen er nu meer plekken beschikbaar, zodat de bezoekers worden gespreid.  Daarnaast bieden wij op deze manier ondernemers die niet over een eigen terras beschikken tijdelijk ruimte om hun verloren inkomsten enigszins terug te verdienen.

Waar zijn deze terrassen te vinden?

Het college heeft op basis van de noodverordening toestemming verleend voor een tijdelijk terras in het Oranjepark, het Beekpark, op het Stationsplein en op het Zwitsalterrein.

Waarom ben ik als omwonende niet tijdig geïnformeerd over het tijdelijk terras?

We begrijpen dat jij je overvallen voelt door het tijdelijke terras in je directe omgeving. Normaal gesproken hadden wij je tijdig hierover geïnformeerd en de gebruikelijke procedure van vergunningverlening gevolgd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op grond van de noodverordening toestemming verleend voor het tijdelijk terras in jouw omgeving. Deze noodverordening is op 29 mei jongstleden door de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland vastgesteld (www.vnog.nl). De noodverordening is voor ons het toetsingskader.  Daardoor konden we pas afgelopen vrijdag een definitief besluit nemen op de plannen van de ondernemer en hierover communiceren. 

Uiteraard hebben wij aan het verlenen van toestemming voor het tijdelijk terras voorwaarden gesteld om de overlast voor jou als omwonende te beperken. Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van versterkt geluid, moet het terrein schoongehouden worden en moet er rechtstreeks contact mogelijk zijn tussen ondernemer en bewoners.

Op dit moment wordt gewerkt aan een app waarop de drukte in Apeldoorn kan worden bekeken. Deze app is naar verwachting eind juni beschikbaar.

Het is al enige tijd bekend dat horeca en terrassen per 1 juni open mogen. Waarom worden we dan alsnog zo laat geïnformeerd?

Het klopt dat al enige tijd bekend is dat horeca en terrassen per 1 juni open mogen. We hadden je liever eerder geïnformeerd over de plannen van de ondernemer voor een tijdelijk terras en de andere maatregelen in de binnenstad.

De voorwaarden waaronder de horeca en terrassen open mogen, zijn onlangs door het Rijk aangescherpt. De veiligheidsregio heeft deze voorwaarden (ofwel aanwijzingen van het kabinet aan de veiligheidsregio’s) verwerkt in een nieuwe noodverordening. Deze is afgelopen vrijdag door de veiligheidsregio vastgesteld. De noodverordening is voor ons het toetsingskader.  Daardoor konden we pas afgelopen vrijdag een definitief besluit nemen op de plannen van de ondernemer en hierover communiceren. 

Heb je vragen over het fietsparkeerverbod?

Kijk dan op www.apeldoorn.nl/fietsenstalling

Inschrijven nieuwsbrief