Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Update: Zomer in de binnenstad

26-06-2020

De Apeldoornse binnenstad is klaar voor de zomer! Gelukkig is er weer meer mogelijk en dat voel je ook in onze binnenstad. Anderhalve meter afstand houden blijft ook deze zomer belangrijk en om dat goed te doen is er ruimte nodig. En daarom zijn er in het centrum een aantal maatregelen om rekening mee te houden. In dit bericht geven we je alle informatie die handig is om te weten als bezoeker van de binnenstad.

Mijn Apeldoorn

Van half maart tot nu

Het coronavirus heeft ons land de afgelopen maanden in onzekerheid gebracht. Het instellen van de intelligente lockdown was een shock voor ons land en voor vele ondernemers. Het uit de lockdown komen bleek lastig. Want hoe kunnen bezoekers van het centrum veilig en gezellig shoppen, terwijl overal afstand bewaard moet worden? De ingevoerde maatregelen hebben veel ruimte opgeleverd. Maar we deden dit nog nooit eerder met elkaar, dus op sommige plekken in de stad passen we gaandeweg ook dingen aan ter verbetering. Ook zetten we een team promo meiden en jongens in om bezoekers van de stad welkom te heten, hen te wijzen op maatregelen en de weg te wijzen naar fietsstallingen.

Op drukke momenten maken we ruimte door aanpassingen in looprichtingen

Op een aantal drukke plekken in de stad vond en vind je aangepaste loop- en fietsroutes. Daar waar eerder de aanpassingen doordeweeks ook golden, is nu besloten om de rest van de zomer deze maatregelen alleen te laten gelden op de drukste momenten. Die drukke momenten verschillen per gebied:

  • Op de Hoofdstraat is het drukste stuk tussen De Oranjerie en het Raadhuisplein in twee looprichtingen verdeeld met dranghekken. Op meerdere plekken kun je hier doorsteken.
  • Rond het oude Raadhuis is eenrichtingsverkeer van toepassing op zaterdagen.
  • De Kapelstraat blijft de hele week een straat waar je niet meer mag fietsen. In deze gezellige, maar smalle straat, zorgt deze maatregel voor meer ruimte voor de terrasjes. Op zaterdagen vanaf 11.00 uur - 16: 00 uur is in deze straat ook eenrichtingsverkeer van toepassing. 

Alle marktkramen samen op het Marktplein

Met ingang van 27 juni staan alle marktondernemers weer op de markt. Gaandeweg is op het Marktplein extra ruimte gecreëerd. We gaan nu twee zaterdagen kijken of dat goed blijft gaan. Als dit beheersbaar blijft op het Marktplein, zal de markt de rest van de zomer in deze vorm opgesteld worden.

Je fiets gratis, veilig en droog in de stalling

Het fietsparkeerverbod dat is ingegaan per 6 juni blijft gelden in de binnenstad, Het parkeren van de fietsen in de stallingen levert heel veel ruimte op in de stad. De afgelopen weken is gebleken dat de meeste Apeldoorners er inmiddels van op de hoogte zijn. Maar de gewoonte om jarenlang de fiets voor de deur te kunnen stallen is niet zomaar veranderd. Dat kost tijd. Daarom is en blijft via de promotiecampagne “Fiets ‘m erin” veel aandacht voor het fietsparkeren in de stad.

Vanaf 6 juli kost het ophalen van je weggehaalde fiets € 25

Per 6 juli moeten mensen die hun fiets in het winkelgebied op straat en buiten een rek gestald hebben € 25 betalen om hun fiets terug te krijgen. Dit geldt al veel langer ook voor mensen die hun fiets in het Stationsgebied buiten stallingen plaatsen. Met dit geld betalen we de kosten van het ophalen van de fietsen. U kunt uw fiets ophalen en het geld betalen in de Paslaan-stalling. Lees hier meer informatie over het fietsparkeren.

Terrassen in het centrum

In de afgelopen periode zijn enkele terrastuinen geopend buiten de binnenstad (zoals in Oranjepark, op de Zwitsal en bij het station), om ruimte te creëren en de drukte en terrasbezoekers te helpen spreiden. Deze ondernemers en ook enkele nieuwe initiatieven hebben toestemming gekregen dit te mogen doen, tot 1 september. Ook hebben veel ondernemers in de binnenstad hebben om uitbreiding van hun bestaande terras gevraagd. Het college komt ondernemers daarin zoveel mogelijk tegemoet, daar waar de ruimte het toelaat.

Alle fietsenstallingen en fietsparkeervakken op 1 kaart

Heeft u vragen over de binnenstad, het fietsparkeerverbod of andere onderwerpen? Mail dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.  • Promomeiden en -jongens heten bezoekers welkom in de stad en helpen hen op wegBekijk een grotere versie
  • Promomeiden en -jongens helpen bezoekers van de binnenstad op wegBekijk een grotere versie