Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Street-art kleurt Apeldoorn

Eind augustus 2020 gaven ruim 15 kunstenaars uit binnen- en buitenland de tunnel aan de Laan van Zodiak in Zuidbroek een totale metamorfose met hun street-art en graffiti. Het evenement kwam van de grond dankzij de inzet van de 13-jarige Aron, de steun van culturele centra Gigant (Apeldoorn) en Astrant (Ede) en financiële steun vanuit de subsidieregeling die de gemeente Apeldoorn heeft voor inwonersinitiatieven.

Ede als inspiratie

Aron verhuisde in 2018 vanuit Ede naar Apeldoorn. In Ede raakte hij geïnspireerd door de geverfde tunnels en silo’s op straat. Hij volgde graffiti workshops en raakte behoorlijk verslingerd aan deze kunstvorm, die hij vooral op canvas uitoefent. Wel miste hij in Apeldoorn de graffiti evenementen die in Ede werden georganiseerd, en dus ging hij zelf aan de slag om te kijken wat er in Apeldoorn mogelijk zou zijn op dit vlak. Hij had zijn oog al laten vallen op de tunnel aan de Laan van Zodiak, vlakbij zijn huis.

Het idee was simpel: de tunnel diende vooral als kladblok voor geklieder en trok ongewenste graffiti aan. Door artiesten uit te nodigen die de tijd kunnen nemen zal de tunnel veranderen in een prachtig openlucht museum, altijd toegankelijk en bereikbaar. Ook Aron zelf neemt een stuk muur onder handen.

Subsidie voor inwonersinitiatieven

Het balletje ging rollen en met hulp van Astrant, het culturele podium uit Ede, Gigant en de inzet van medewerkers van de gemeente die ook direct enthousiast waren over het plan, kreeg het evenement vorm. Vanuit de nieuwe subsidieregeling voor inwonersinitiatieven kwam een financiële bijdrage om het evenement mogelijk te maken.

Elkaar ontmoeten en de stad mooier maken

Dit project sluit mooi aan bij de doelen van Gezinsstad Apeldoorn. Het is een mooi voorbeeld van hoe mensen van verschillende leeftijden elkaar ontmoeten en samen de stad een stukje mooier willen maken. Samen met Gigant onderzoeken we of we op meerdere plekken op deze manier mensen bij elkaar kunnen brengen. Want hoe leuk is het om mensen te ontdekken met dezelfde hobby en deze samen in te zetten voor de stad?

Doe je ook mee?

Ben jij ook een jonge kunstenaar en lijkt het jou ook wel wat om de stad te verrijken met jouw kunst? Samen met Gigant wil de gemeente kijken wat er nog meer mogelijk is op het gebied van street-art. Doe je mee? Meld je dan bij Milan Roerdink van Gigant via m.roerdink@gigant.nl.

Het resultaat van de kunstenaars aan de Laan van Zodiak

Het resultaat van de kunstenaars aan de Laan van Zodiak

Mijn Apeldoorn