Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Apeldoorn is de leukste stad van de wereld

Jorg en Alice zijn getrouwd en hebben twee kinderen: Lev en Tim. Ze wonen in de wijk Driehuizen in Apeldoorn. Jorg werkt als brandweerman en sportinstructeur bij de Koninklijke Landmacht (sergeant majoor) en heeft daarnaast een eigen bedrijf, de Bootcamper. Alice heeft haar eigen bedrijf (DNA company), in coaching/communicatie & advies en daarnaast werkt ze samen met de gezondheidsfondsen in Nederland aan de Gezonde Generatie, met als ambitie dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste generatie is. Lev gaat naar het Veluws College Walterbosch en Tim zit op KBS Sint Victor.

In het kort

Is dit gezin niet thuis? Dan zijn ze waarschijnlijk aan het sporten. Dat doen ze namelijk allemaal fanatiek. Oudste zoon Lev voetbalt vier keer in de week bij CSV, zijn broertje Tim is daar twee keer in de week te vinden. Tim vist en zwemt ook en doet aan waterpolo, net als zijn vader Jorg. Alice traint drie of vier keer per week met Disq, een mobiel fitness apparaat. Dat doet ze meestal in groepsverband buiten.

Alice en Jorg zijn beiden actief op de basisschool van de kinderen. Jorg zit in de OR en organiseert onder andere de Koningsspelen, het sinterklaasfeest en carnaval. Alice geeft regelmatig workshops op school, zoals een workshop vloggen.

De familie Rouwenhorst voetbalt in hun achtertuin

Buitenruimte

Dit sportieve gezin is veel buiten. En niet alleen op de sportclubs. “We doen vaak bootcamps buiten,” vertelt Jorg. “Soms maken we dan een route, bijvoorbeeld langs de trappen bij Orpheus, dan naar het Oranjepark, en vervolgens naar een parkeergarage waar we op het bovenste dek sprintjes trekken.” Maar ook op een doodnormale route van huis naar de Decathlon worden alle kansen om te bewegen aangegrepen. “Onderweg stopten we op het Marktplein, om daar in de fonteinen te spelen. Toen we daar aankwamen waren we de enigen, maar er kwamen steeds meer mensen bij. Dat is het mooie in deze stad, dat je dit soort plekken hebt.”

De kinderen hebben ook zo hun favoriete plekken in de buurt. “We gaan vaak voetballen op het veldje achter de Albert Heijn,” vertelt Lev. Andere veldjes in de buurt zijn minder geschikt om te voetballen. “Ik heb weleens mijn enkel verzwikt, vanwege de hobbels en kuilen in een veldje,” vertelt Lev. “We missen hier nog wel een Cruijf Court,” vult Jorg aan. Maar voetbal is niet het enige dat in de buurt gedaan wordt. “Wat doe jij in het Sprengerpark, Tim?” vraagt Alice. “Vissen!”

Wat veiligheid betreft kan het volgens Alice nog wel wat beter. “Om bij het veldje achter de Albert Heijn te komen, moeten ze de Asselsestraat oversteken. Dat is een drukke weg. En in het Sprengenpark lopen vaak dronken mensen. Ze doen niks, maar ik vind de schuttingtaal die ze uitslaan niet prettig.”

Gezond en veilig opgroeien

“Alle terrassen moeten rookvrij zijn!” zegt Lev stellig. “Als iemand op het terras bij de ijssalon gaat roken, loopt 80% van de mensen weg.” Tim is het daar helemaal mee eens. “Het is vies, en niet goed voor je,” vult hij aan. Ook Alice vindt dit een belangrijk onderwerp. “Alle plekken waar ook kinderen komen zouden rookvrij moeten zijn.”

Jorg ziet ook veel kansen in sport. “Ik zou dat graag meer met de buurt oppakken. Je ziet bijvoorbeeld niet meer dat kinderen elkaar opzoeken en buskruit spelen. Ik zou met de buurt de kinderen wel op sleeptouw willen nemen, om ze te stimuleren meer samen te spelen.” Lev ziet dat ook wel zitten. “Als je een goede band hebt met de kinderen in de buurt, ga je vaker naar buiten om met ze te spelen.”

Het aanbod van sport vinden ze voldoende, al mist Tim nog wel een plek om Padel te spelen. “Er zijn wel een paar plekken waar je het kan spelen in Apeldoorn, maar een openbaar veld zou ook gaaf zijn,” vertelt Jorg.

Jorg en Alice vinden het leuk om zich in te zetten voor de buurt en hun omgeving. “We hebben een paar jaar het eieren zoeken bij het Boschbad georganiseerd op Tweede Paasdag,” vertellen ze. “En we hebben ook ideeën voor bijvoorbeeld een familie dancefeest. Het lijkt ons gaaf om dat soort dingen in Apeldoorn te doen.”

Lev klimt in een boom

Generaties verbinden

Alice en Jorg zien veel kansen om mensen van verschillende leeftijden en achtergronden bij elkaar te brengen. Belangrijk onderdeel daarbij is: het vinden van passie. “Als je mensen met dezelfde interesses bij elkaar zet, maken ze sneller contact. Dan maakt het niet uit hoe oud ze zijn of welke achtergrond ze hebben.” Ze zien het zelf bij hun zoon Tim. “Tim is gek op vissen. Als hij ergens zit, komen er vanzelf andere mensen bijzitten die ook gaan vissen, of het leuk vinden.” Dat kan ook leiden tot meer dan alleen contact met elkaar. “Ik denk dat ouderen het ook leuk vinden om de kinderen en de jongeren iets te leren,” zegt Alice.

De inrichting van de buitenruimte, zoals speelplekken, kan hier ook een rol in spelen vinden ze. “Als je op een speelveldje ook een jeu-de-boulesbaan aanlegt, komen er ook ouderen op de plekken waar kinderen zijn. Misschien dat ze zelfs een potje samen spelen.” Dat dat de ouderen goed doet, ziet ook Lev: “Als ouderen met kinderen spelen, zie je ze blij worden.”

Sportverenigingen zouden ook hun steentje bij kunnen dragen. Zo zegt Tim: “Als ouderen willen voetballen, kan dat helemaal niet in Apeldoorn. Daar zijn geen teams voor. Als ze dan iets willen doen met hun passie, moet dat ook gewoon kunnen.”

Ambassadeur Gezinsstad

“Ik werd getipt door een oud collega”, antwoord Alice op de vraag waarom ze zich hebben opgegeven. “Die vond het echt wat voor ons.” En daar waren Alice en Jorg het mee eens. Jorg: “Ik heb echt wat met Apeldoorn, daarom wil ik ook graag mijn bijdrage leveren.” Alice en Lev vinden het leuk om te vloggen en willen op die manier ook graag Apeldoorn laten zien. “In Apeldoorn wonen meer ouderen dan jongeren,” is Lev opgevallen. “Soms als ik bij het voetbalveldje ben, is er niemand om mee te spelen.” Met zijn vlogs wil hij daar verandering in brengen. “Ik wil laten zien welke leuke dingen er allemaal zijn hier, want Apeldoorn is de leukste stad van de wereld!”

Mijn Apeldoorn