Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Gezinsstad

Elk jaar een afspraakvrije dag om spontaan op bezoek te gaan

Samer en Maisaa wonen met hun tweeling Mayar en Marcel in de wijk Zevenhuizen. Ze wonen tweeënhalf jaar in Apeldoorn. Samer volgt een opleiding tot hovenier en Maisaa volgt de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en loopt stage bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland.

In het kort

Een aantal jaar geleden kwam Samer naar Apeldoorn vanuit het in oorlog verdeelde Syrië. Hij leerde hier de taal, deed vrijwilligerswerk en heeft sinds kort een baan als hovenier. Hij kreeg een huis en woont er nu samen met zijn vrouw Maisaa en hun tweeling Mayar en Marcel van bijna vier jaar. Samer: “We vinden Apeldoorn een hele leuke stad. Het is hier rustig, veilig en er wonen aardige mensen”. Ze gaan er graag op uit met de jongens. Het liefst zien ze in Apeldoorn meer mogelijkheden waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Op dagen zoals Burendag zouden mensen in alle buurten iets leuks met elkaar moeten doen.”

De familie Azzam

Buitenruimte

Samer en Maisaa gaan vaak naar buiten met de kinderen. Samer: “We wonen bij twee parken in de buurt: Park Zuidbroek en het Mheenpark. Daar komen we heel graag. Je hebt er heel veel ruimte en er zijn hele mooie speelplekken voor de kinderen. Ook komen we regelmatig bij kinderboerderij Laag Buurlo. We gaan er vooral op uit zodat de kinderen lekker kunnen spelen. Kinderen maken onderling heel gemakkelijk contact. We zijn van plan om met vijf andere Syrische gezinnen één keer per maand naar het Zuiderpark te gaan om daar elkaar te ontmoeten.

Wij voelen ons hier volledig veilig. “Ik durf als vrouw gewoon tot twaalf uur ‘s nachts alleen over straat te lopen”, zegt Maisaa. “Ik vind alleen die open vijvers in de parken eng voor kleine kinderen. Ik durf de jongens daar niet te laten spelen. Omdat ik zelf niet heb leren zwemmen, kan ik ze niet redden als ze in het water terecht komen. Een hek om iedere vijver, dat zou mooi zijn,” lacht Maisaa.

Samer zou blij zijn met watertappunten in de parken, net zoals in de binnenstad. “Net als openbare toiletten. Met die voorzieningen kunnen parken nog beter worden gebruikt als ontmoetingsplekken.”

Gezond en veilig opgroeien

Maisaa denkt bij gezond en veilig opgroeien aan het voorkomen van drank- en drugsmisbruik. “Dat scheelt ook vechtpartijen”, zegt ze. Samer denkt vooral aan een gezonder milieu. “We gebruiken veel te veel plastic. Het is heel goed dat je plastic afval gescheiden kunt inleveren, maar het beste zou zijn om ook minder plastic verpakkingen te gebruiken,” vindt hij.

Het leuke aan Apeldoorn vinden ze de vele evenementen die er worden georganiseerd. Samer: “We zijn naar het Drakenbootfestival geweest en afgelopen december naar het Glazen Huis. Dat soort evenementen vinden we heel erg leuk. Ook gaan we elk jaar naar de intocht van Sinterklaas. Dat hoort erbij als je kinderen hebt en je woont in Nederland!”

Ook is het fijn dat er een bibliotheek is waar kinderen gratis boeken kunnen lenen. Als het aan Samer en Maisaa ligt, mogen er wel meer betaalbare festiviteiten zijn voor kleine kinderen. “Evenementen zoals de kermis zijn heel duur” vindt Maisaa.

De familie Azzam op een klimrek in het park

Generaties verbinden

Samer heeft op veel verschillende plekken gewerkt als vrijwilliger, voordat hij betaald werk kreeg. “Bij Riwis, de gemeente en één van de bejaardenhuizen hier in de buurt. Dat heeft mij heel erg geholpen om de taal te leren. Met Kerst ben ik daar weer naartoe gegaan en heb met mijn kinderen chocolade rondgebracht om mensen daar te verrassen.”

Om eenzaamheid tegen te gaan, zou Samer meer dagen willen organiseren zoals Burendag. “Waarin je samen met je buurt een feest organiseert. Iedereen neemt dan wat mee en je ontmoet elkaar op een plein of in het park. Als de gemeente daar de eerste paar keer bij helpt, kunnen we dat daarna zelf.” En één dag in het jaar zou ik een afspraakvrije dag willen, waarop je spontaan op bezoek kunt komen bij buren of vrienden. Want dat je altijd een afspraak moet maken om naar iemand toe te gaan is wel typisch Nederlands hoor,” lacht Samer.

Voor migranten zoals Samer en Maisaa zouden vrijwilligerswerk en stages toegankelijker moeten zijn. Maisaa: “Organiseer taalcafé’s, als ontmoetingsplekken tussen Nederlanders en migranten. Ook is het mooi als je in contact kunt komen met iemand die hetzelfde beroep/opleiding heeft als jij. Dan deel je dezelfde interesse en kun je van elkaar leren hoe dat beroep hier en ergens anders wordt uitgeoefend.”

Waarom ambassadeur?

Samer en Maisaa willen er graag aan bijdragen om Apeldoorn een nog prettiger stad te maken. Ze hebben vooral veel ideeën om het spelen in de wijk te verbeteren en om jong en oud met elkaar te verbinden. “Onze wens voor Apeldoorn is dat alle mensen hier prettig wonen en dat we een beetje op elkaar blijven letten. Veel mensen hebben ons al geholpen en wij willen ook andere mensen graag helpen. Meer onderling contact maakt het leven veel leuker. En daarnaast zou het mooi zijn als Apeldoorn veel meer gebruik gaat maken van zonne- en windenergie, en dat onze stad over een paar jaar volledig zonder gas kan.”

Mijn Apeldoorn