Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Grift terug in de binnenstad

Gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei en Veluwe werken samen aan het herstel van de beken in Apeldoorn. Het laatste ontbrekende stukje van de Grift, tussen de Kanaalstraat en Beurtvaartstraat, wordt in 2020 aangelegd.

Mijn Apeldoorn

Op het terrein tussen de Stationsstraat, Beekstraat en de Kanaalstraat komt een nieuw parkje: een groene plek met ruimte voor water, natuur, spelen en ontspanning.

Veluwse beek

De Grift is de hoofdbeek van het bekenstelsel op de Veluwse oostflank. Met de aanleg van dit laatste stukje Grift Binnenstad verbinden we het noordelijke en zuidelijke deel van deze beek bovengronds aan elkaar. Dat is belangrijk voor duurzaam waterbeheer en voor de natuur. Zeldzame diersoorten, zoals de beekprik, krijgen zo meer kansen. 

Positieve effecten

Vanaf 2007 hebben gemeente Apeldoorn en Waterschap Vallei en Veluwe de Grift al op diverse plekken in Apeldoorn opnieuw beken aangelegd. Dat heeft veel positieve effecten. Want water maakt de stad op hete dagen koeler en zorgt voor meer en sterkere natuur. De Grift zorgt ook voor opvang van regenwater en overtollig grondwater. Bovendien is het een plek om te ontspannen, een plek die zorgt voor beleving en verkoeling, een plek voor ons allemaal. Daarom willen gemeente en waterschap nu ook het laatste ontbrekende stukje Grift in de binnenstad terugbrengen.

Met je voeten in de beek

De Grift stroomt nu al vanuit het Amaliapark tot aan het kruispunt Kanaalstraat-Hoofdstraat. Het stuk vanaf de voormalige V&D tot aan fietsenstalling de Serre komt daar binnenkort bij. Vanaf daar  stroomt het water straks de hoek om, via de Grifthof naar de Beurtvaartstraat. De nieuw aan te leggen Grifthof is nu nog grotendeels parkeerterrein. Dit wordt een openbaar parkje met een wateropvang waar je langs kunt wandelen. Er is ruimte om met je voeten in de beek te zitten. Een deel blijft privé parkeren. Langs de beek komt een nieuw pad dat aansluit op de Stationsstraat en een pad dat met een brug aansluit op de Beekstraat.

Project van regionaal belang

Omdat er in de Grift Binnenstad veel doelen tegelijk worden gerealiseerd is het ook een belangrijk regionaal samenwerkingsproject. Naast Waterschap en Vallei en Veluwe en gemeente Apeldoorn draagt ook de provincie Gelderland financieel bij, onder voorwaarde dat het project nog dit jaar wordt uitgevoerd. En dat betekent “Nu starten om op tijd klaar te zijn.” aldus wethouder Maarten van Vierssen. “We zijn blij dat we samen met de provincie en het waterschap deze laatste schakel in de Griftbeek nu kunnen realiseren. Dat gaat Apeldoorn veel groens en moois opleveren.”

Meer informatie en inloopspreekuur 

De aannemer is in februari gestart met voorbereidende werkzaamheden. Uitvoering gebeurt in fasen en zal naar verwachting in het najaar klaar zijn. Omwonenden en ondernemers ontvingen een persoonlijke brief met informatie over het project. Heb je vragen over de werkzaamheden? Kom dan even langs tijdens het inloopspreekuur. Dit is elke donderdag van 15:00 uur tot 16:00 uur in de directiekeet van aannemer Gerwers op het terrein tussen de Beekstraat 18 en 22. Op die middag is er altijd iemand aanwezig om uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Definitief ontwerp

Hier vind je het definitief ontwerp. (pdf, 3,29 MB)

Meer informatie en downloads

Bel voor meer informatie met 14 055 of neem contact op via het contactformulier. U kunt ook een e-mail sturen aan de heer A. Nefkens.


  • Voorlopige ontwerp Grift Hof met legenda en afbeeldingen van de gekozen bomen en struiken.Bekijk een grotere versie
  • Sfeerimpressie van hoe het gebied er straks uit komt te zienBekijk een grotere versie
  • Situatie voor de aanleg van de beekzone van de GriftBekijk een grotere versie