Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Levende tuinen

Groene, levende tuinen helpen enorm in het bestrijden van wateroverlast en hittestress. En dat niet alleen! Een groene tuin is gezond, goed voor de biodiversiteit en bovendien ontzettend mooi. Op deze pagina lees je hoe je met een gezonde bodem en door goede plantkeuzes kunt bijdragen aan de biodiversiteit.

Een gezonde bodem

Een levende tuin begint bij een gezonde bodem. Door niet te spitten bescherm je plantenwortels en schimmeldraden die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Bedek de bodem van je tuin verder zo veel mogelijk met beplanting of mulch (organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers). Onkruid krijgt hierdoor veel minder kans en de bodem droogt minder snel uit. Daarnaast creëer je zo schuilplaatsen voor allerlei dieren. Ten slotte zorgt mulch voor een gezondere bodem omdat het plantmateriaal verteerd en omdat regenwormen het materiaal omzetten in mest.

Plantkeuze

Om zo veel mogelijk dieren in je tuin te krijgen is er vooral één ding belangrijk: veel variatie in je beplanting. Voor zowel vlinders als voor bijen is het daarnaast belangrijk om planten met verschillende bloeimomenten te kiezen. De vlinderstichting heeft een pagina gewijd aan goede vlinderplanten. In hun top 5 staan ijzerhard (verbena), kattenkruid, struikveronica, vlinderstruik en phlox.

Ook voor vogels is variatie in je beplanting prettig, want door alle insecten die hierop afkomen hebben vogels voldoende te eten. Naast voedsel vinden vogels het prettig om zich te kunnen verschuilen. Bomen, klimplanten en hagen zijn hier erg geschikt voor. Hierin kunnen vogels ook hun nesten bouwen.

Water

Een vijver trekt dieren als vogels, salamanders en libellen aan. Salamanders en libellen eten muggenlarven, wat in de zomer een fijne bijkomstigheid is. Is je tuin te klein voor een vijver, dan is een ondiepe schaal met water ook al voldoende.

Winter

In de winter kun je een aantal maatregelen nemen om van je tuin een fijne schuilplaats voor dieren te maken. Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Voor egels is het daarnaast prettig als ze zich tussen tuinen kunnen bewegen. Een opening van 15x15cm is hiervoor voldoende.

Mijn Apeldoorn