Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Maak een plek voor dieren bij verbouwing

Gaat u slopen of verbouwen? Zorg ook voor de dieren in en om uw huis! Soms wonen er onverwachte gasten in uw huis.

Plek voor dieren

Zwaluwen, vleermuizen en mussen bouwen hun nest vaak in de ruimte tussen de muren of onder de rand van het dak. Dit zijn nuttige dieren om bij u in de buurt te hebben. Ze vangen insecten en zorgen voor wat leven in de buurt. Deze soorten en hun nesten zijn beschermd via de Wet Natuurbescherming. Slopen of verbouwen kan een gevaar zijn voor deze dieren.

Wat kunt u doen?

Houd rekening met dieren die in of om uw huis leven, als u gaat slopen of verbouwen. Haalt u bijvoorbeeld een schuur weg waar vogels op broeden? Hang dan nestkastjes op een andere plek in de tuin op.

Voor sommige soorten dieren bent u verplicht om bij ons een machtiging aan te vragen voor de sloop of verbouwing. U moet dan een nieuwe leefplek voor de dieren maken. Om welke soorten dit gaat staat in het SMP. Dit geldt voor alle gebouwen in de bebouwde kommen van Apeldoorn en Ugchelen.

Weet u niet zeker of u een nest of woonplek van beschermde dieren kapotmaakt? Vraag dan een machtiging aan. Dan voorkomt u dat de sloop of verbouwing vertraagt of moet stoppen.

Plek voor dieren

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail met uw vraag naar gemeente@apeldoorn.nl of bel 14 055.

Wilt u meer weten?

Mijn Apeldoorn