Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Maak een plek voor dieren in uw tuin

Geef dieren een plekje in uw tuin. Vogels, vlinders en bijen in uw tuin hebben een positieve invloed op uw gezondheid. En wist u dat u aan een natuurvriendelijke tuin veel minder onderhoud heeft?

Vergroen uw straat

Toch is er steeds minder plek voor die vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Dat komt omdat er steeds meer stenen komen op plaatsen waar het groen was. Daardoor kunnen dieren minder voedsel, water en plekjes voor hun nest vinden.

Wat kunt u doen?

U kunt de natuur een handje helpen in uw eigen tuin. Een paar tegels eruit, wilde bloemen erin, dat kan al helpen. Zo nodigt u vogels, vlinders, hommels, egels en zelfs eekhoorns uit om in uw tuin eten en een veilig plekje te zoeken. En het leuke is dat u kunt genieten van al het leven in uw tuin.

U kunt ook in een hoekje van de tuin de planten gewoon laten groeien. Alleen snoeien als het echt nodig is. In zo’n stukje ‘wilde’ tuin vinden dieren een mooi plekje om te schuilen. En u heeft ook nog eens minder werk aan het onderhoud.

Vergroen uw straat

Hoe doet u het?

Zorg voor afwisseling in hoge en lage planten en struiken. Dat geeft dieren een veilig plekje tegen zon, wind en regen. U kunt ook een stapel stenen of boomstronken in een hoekje van uw tuin leggen. Boor een paar gaten in de boomstronk. Dan kunnen insecten daar schuilen of een nestje maken. Insecten zijn weer voedsel voor vogels.

Wilt u een parkeervak maken in uw tuin? Gebruik daar dan open tegels voor. Legt u een paadje aan? Dan zijn stapstenen beter. Zo combineert u steen met groen waardoor regenwater makkelijker de grond in zakt.

Gebruik geen gif in uw tuin

Dat is ook niet nodig. Veel vogels eten ook luizen en ander ongedierte. Dat doen lieveheersbeestjes ook. Als u een diervriendelijke tuin met verschillende soorten groen heeft, is het evenwicht goed. Dan heeft ongedierte geen kans.

Vergroen uw straat

Heeft u vragen?

Mail dan naar groeninitiatief@apeldoorn.nl of bel 14055.

Wilt u meer weten? 

Weet u hoe groen uw tuin is? Is hij misschien al mooi groen? Of kunt u hem nog wat groener maken? Doe de tuincheck met de app die u op https://nationaletuincheck.nl vindt.

Kijk ook eens op:

Combineer

U kunt een plekje voor dieren heel goed combineren met afkoppelen van de regenpijp. Dieren kunnen het regenwater dan drinken.

Mijn Apeldoorn