Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Maak uw straat of buurt groener

Het is belangrijk dat er genoeg groen is in straten en op daken en gevels. Groen maakt onze stad koeler op hete dagen. Groen laat bij nat weer het regenwater beter weglopen. En groene straten zien er ook nog eens veel gezelliger uit, toch?

Vergroen uw straat

Wat kunt u doen?

U kunt zelf uw straat of buurt groener maken. Weet u een plek in uw buurt waar u graag meer groen ziet? Of heeft u zelf een mooi, creatief idee om uw straat of buurt groener te maken? Dat kan bijvoorbeeld een buurttuintje zijn of een groene speelplek. Laat het ons weten. Wij gaan er samen met u mee aan de slag. Alle initiatieven waarmee we Apeldoorn groener kunnen maken zijn welkom.
U vindt voorbeelden op de initiatievenkaart.

Hoe werkt het?

Stuur een e-mail naar groeninitiatief@apeldoorn.nl. In uw e-mail legt u uit welke plek u groen wilt maken. U vertelt ook met wie u dat wilt doen en hoe u met elkaar het onderhoud gaat doen. Stuur ook een foto van de plek mee.

Wij nemen daarna contact met u op. We maken samen afspraken over wat wij doen en wat u doet. Voor het beheer tekenen we een beheerovereenkomst.

Wat doet u?

U maakt een plan samen met twee mensen uit uw buurt. U voert het ook met elkaar uit. Deze drie mensen zijn de mensen met wie wij contact hebben. U kijkt van tevoren of uw buren en andere mensen in de buurt uw initiatief accepteren. Zijn er bezwaren of problemen? Dan denken we graag met u mee wat we daarmee kunnen doen.

Wilt u een geveltuin maken? Dan kunt u ook als enige een plan daarvoor maken. U hoeft dat dus niet met twee anderen te doen. Op de pagina Maak uw gevel groen leest u meer over het maken van een geveltuin.

U onderhoudt de groenplek samen met mensen uit uw buurt. Dat betekent dat u zorgt voor schoffelen, onkruid wieden, vegen, water geven, afval verwijderen en gaten vullen. We maken afspraken met u over snoeien en maaien en de opslag van mest. U krijgt geen geld van ons voor het onderhoud.

Vergroen uw straat

Wat doen wij?

We maken en betalen de groenplek. We leveren al het groen en planten dat ook. We komen af en toe kijken of het onderhoud goed gaat en of we u kunnen helpen met advies. We onderhouden alle bomen die op de groenplek staan. Weet u zelf heel goed hoe u bomen moet onderhouden? Dan kunnen we daarover extra afspraken maken. We geven ook advies over het onderhoud van de groenplek, als u dat prettig vindt.

Welke spelregels zijn er?

  • Uw plan gaat over een plek in de openbare ruimte.
  • Gemeente Apeldoorn blijft eigenaar van de grond.
  • De groenplek blijft voor iedereen openbaar.
  • Er mogen geen grote bouwwerken, schuttingen, voertuigen, aanhangers, afval of iets dergelijks op de groenplek staan. U mag er ook geen goederen opslaan. Wilt u een klein bouwwerk plaatsen, zoals een pergola of een groenslinger? Dan overlegt u eerst met ons.
  • Nutsbedrijven en onze medewerkers kunnen altijd bij kabels en leidingen die in de grond liggen.
  • U laat het aan de wijkbeheerder weten als er een ziekte in het groen is.
  • U gebruikt geen chemische middelen.
  • Wilt of kunt u het terrein niet meer beheren? Bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen Dan laat u ons dat weten.
  • Wij kunnen de overeenkomst altijd opzeggen. Bijvoorbeeld als u zich niet aan de spelregels houdt. Of als wij de bestemming van de grond willen veranderen.

Heeft u een ander idee?

Dat kan bijvoorbeeld een idee zijn dat buiten de spelregels valt. Dan denken we graag met u mee. Voor een heel groot plan kunnen we u ook helpen met bijvoorbeeld crowdfunding via www.voorapeldoorn.nl.

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail met uw vraag naar groeninitiatief@apeldoorn.nl. Of bel 14055.

Mijn Apeldoorn