Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Plant een boom

De zomers worden steeds warmer. Dit is niet comfortabel en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Groen werkt verkoelend door het geven van schaduw en vanwege verdamping. Eén boom werkt zelfs net zo verkoelend als 10 airco’s! Het planten van bomen is dus een goede manier om je tuin en buurt te verkoelen. Op deze pagina lees je wat de verdere voordelen van  bomen zijn, welke soorten geschikt zijn en waar je deze kunt kopen.

Bomen dragen bij aan meer biodiversiteit en hebben vaak een hoge sierwaarde. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor fruitdragende bomen voor een lekkere en gezonde oogst. Daarnaast kunnen bomen zorgen voor meer privacy. Bomen zorgen er zelfs voor dat je huis meer waard wordt! Een boomrijke straat kan huizen zo’n € 10.000 in waarde laten stijgen. Een boom in de tuin kan zorgen voor een toename in waarde van zo’n € 1.500. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Wateropname en verkoeling

In stedelijk gebied waar veel verstening is kan het regenwater slecht in de bodem infiltreren. Door een toename in het aantal hoosbuien wordt het riool vaker overbelast. Het is daarom belangrijk om – vooral in stedelijke gebieden – veel groen te integreren. Vooral bomen nemen door hun grote wortelsystemen veel water op. Hierdoor is de kans op ondergelopen straten en een overbelast riool een stuk kleiner. Voor het opnemen van water is het belangrijk dat bomen genoeg ruimte en luchtige grond rondom hun wortels hebben.

Ook bladeren nemen regenwater op. Met name naaldbomen kunnen veel regenwater opnemen. Op warme dagen verdampt dit water. Dit zorgt voor een verkoelend effect. Ook de schaduw die bomen brengen zorgen voor een lagere temperatuur. Bomen zijn dus belangrijk om het hitte-eiland effect in de stad te verlagen. Het is bij het plaatsen van bomen wel belangrijk om rekening te houden met verkoelende wind. Zorg dat bomen deze niet tegenhouden zodat ze verkoeling door wind niet in de weg staan. In de soortentabel staat beschreven hoe verschillende boomsoorten scoren op hun bijdrage aan klimaat, luchtkwaliteit, waterberging en biodiversiteit.

Een boomsoort kiezen

Om een boomsoort te kiezen die goed past bij jouw tuin/wijk dien je met verschillende zaken rekening te houden. Hoeveel ruimte is er? Wil je groenblijvende bomen? Welke dieren wil je aantrekken? Is er sprake van allergieën? In de plantenencyclopedie van Appeltern staan veel verschillende bomen en hun kenmerken benoemd. In de eerdergenoemde soortentabel staat tevens vermeld welke bomen weinig allergische reacties oproepen.

De beste tijd om bomen aan te planten is van november tot en met maart.

Mijn Apeldoorn