Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Vergroen

Een groot deel van het bebouwde gebied in Apeldoorn is particulier terrein. Dat betekent dat bewoners veel invloed hebben op het helpen oplossen van de wateroverlast en het verbeteren van het klimaat. Hoe? Door zoveel mogelijk groen op, aan en om je huis aan te planten. Want hoe meer groen, hoe beter regenwater de grond in kan zakken en hoe koeler de omgeving is! Op deze pagina lees je hoe je het juiste groen kiest en wat dit kost. Verder lees je over verticaal groen en groen op het dak.

Hoe werkt dat?

Op plekken met (hoge) planten kan 3 keer zoveel water de grond in zakken dan op plekken waar alleen kale grond is. Zo voorkom je dus wateroverlast! Door verdamping houden planten daarnaast ook de omgeving koel op hete dagen. Bomen zijn de koning als het gaat om klimaatadaptatie. Ze nemen veel water op en zorgen voor verkoeling in de zomer. Ook binnenshuis. In de winter beschermen bomen en struiken juist tegen koude wind.

Planten kiezen

Bij het kiezen van beplanting is het belangrijk om te bedenken wat je wensen zijn, wat de ligging is en met wat voor bodem je werkt. Je kunt het aandeel groen in je tuin ook vergroten door een groene grensafscheiding te plaatsen in plaats van een houten schutting. Gras kun je vervangen door andere (betreedbare) bodembedekkers zoals loopkamille, vetmuur, goudaardbei of door het stekelnootje. Bodembedekkers zoals ooievaarsbek kun je ook tussen je beplanting in zetten om onkruid tegen te gaan. Veel soorten ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, wilde postelein, zevenblad en brandnetel, zijn (deels) eetbaar. Wees dus kritisch op wat je weghaalt.

Water geven

Door regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton hoef je geen kostbaar drinkwater te gebruiken om de tuin water te geven. In regenwater zit minder kalk dan in kraanwater, wat beter is voor de planten. Het is het beste om ’s ochtends of in de vroege avond de planten water te geven. Als het overdag warm is, verdampt het water snel, waardoor er veel water verloren gaat. Geef de planten vooral bij de wortels water. Zo zakt het goed de grond in en verdampt er minder.

Groen dak

Ook daken kunnen vergroend worden. Een groen dak slaat veel water op waardoor het riool bij piekbuien niet overbelast raakt. Een groen dak zorgt er daarnaast voor dat je dakbedekking langer meegaat, zonnepanelen een hogere opbrengst hebben én het vormt een isolerende laag op je woning. Een groen dak zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen en trekt allerlei insecten aan. Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk dat groene daken er erg mooi uitzien.

Mijn Apeldoorn