Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Waterdoorlatende verharding

Je tuin blijft koeler op zomerse dagen als er minder tegels zijn. Ook kan het regenwater dan gemakkelijker de bodem in zakken. Als je tegels vervangt door beplanting, draag je ook nog bij aan de biodiversiteit en een betere luchtkwaliteit. Soms is er echter geen ontkomen aan en moet je een vorm van verharding toepassen. In dat geval zijn er verschillende mogelijkheden die infiltratie van regenwater alsnog mogelijk maken. Op deze pagina lees je welke soorten waterdoorlatende verharding er zijn, waar je deze kunt kopen en wat dit kost.

Open verharding

Door ruimte tussen je bestrating te laten kan regenwater gemakkelijk de grond in zakken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een oprit of tuinpad. Gewone straatklinkers kunnen ook in een (half)open verband worden gelegd. De open gedeeltes kun je opvullen met gras, grind of schelpen.

Halfverharding

Grind en schelpen zijn een vorm van halfverharding. Ze kunnen gebruikt worden voor voetpaden en opritten. Met stabilisatiematten kun je ook een terras van halfverharding maken. Ook houtspaanders, dennenschors en cacaodoppen zijn vormen van halfverharding. Deze materialen bieden meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven, sommige van deze materialen worden minder heet in de zomer en ze voorkomen plantgroei. Je kunt deze materialen gebruiken voor tuinpaden. Er moet wel elk jaar nieuw materiaal worden toegevoegd, omdat het langzaam vergaat.

Mijn Apeldoorn