Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Tips voor scholen en kinderdagverblijvenMijn Apeldoorn

Sta water drinken op school toe

Sta toe dat leerlingen water mogen drinken gedurende de dag. Stimuleer dat leerlingen een eigen waterbidon of hervulbaar flesje meenemen. De gezonde keuze wordt hiermee de makkelijke keuze.

Waterdrinken tijdens sportmomenten

Voer een standaard waterdrinkmoment in bij sportieve activiteiten tijdens en na de gymles of andere sportieve activiteiten, zoals sportdagen. En attendeer leerlingen er op dat zij tijdens de activiteit voldoende water drinken. Voordeel is dat leerlingen de lessen in de klas daarna beter kunnen volgen.

Betrek leerkrachten, ouders en leerlingen

Uit de praktijk blijkt dat bewustwording en eigenaarschap onder leerkrachten, ouders en leerlingen belangrijk is. Dat bereik je door gezamenlijk te praten
over het belang van water drinken en hoe je dat wilt uitvoeren. Bedenk samen een plan voor de overstap en communiceer hierover.

Laat leerlingen uitzoeken hoe ze de kantine gezonder kunnen maken. Of doe waterproefjes in de lessen.

Maak gebruik van sponsoren

Wil je fruit, groente en water voor een activiteit? Vraag je lokale supermarkt om dat te sponsoren.

Etiketten lezen

Ga op supermarktsafari! Middelbare scholieren gaan met een diƫtist de supermarkt in en worden zich meer bewust van wat ze kiezen.

Gymles

De vakdocent LO kan gezonde leefstijl integreren in gymles (hartslag meten, stappen tellen, suikerklontjes les toepassen: x minuten rennen om je pakje drinken te verbranden, relax oefeningen), bijvoorbeeld in afstemming met de theorie tijdens biologie, zorg & welzijn of de mentorklas.

Lessen