Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar De binnenstad

Klimaatstraat compleet

Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer, zeker in bebouwde gebieden zoals de binnenstad. Daarnaast hebben we vaker te maken met harde regenbuien met veel water in korte tijd. Water dat niet altijd goed weg kan. In Apeldoorn hebben we de Markstraat en de Beekstraat anders ingericht. Zo zijn deze straten niet alleen aantrekkelijker voor ondernemers en bezoekers, maar gaan ze ook beter om met het veranderende klimaat.

Kom opladen in de Klimaatstraat

Duurzaam omgaan met water in tijden van droogte of als er te veel water valt, vergroening die zorgt voor verkoeling en biodiversiteit, en straten die uitnodigen om elkaar te ontmoeten, rond te dwalen of in te spelen. Ook wordt de Middeleeuwse techniek van een cisterne (waterkelder) voor de opvang van regenwater met een inhoud van 200.000 liter gecombineerd met smart city techniek van de 21e eeuw door sensoren die het effect meten van het groen en het water in de straten. Er is in de Klimaatstraat echt veel te doen.

Nieuwsgierig naar de Klimaatstraat? Bekijk hieronder de video.

Marktstraat en Beekstraat vormen samen de klimaatstraat

‘De Klimaatstraat’ bestaat uit de Marktstraat en Beekstraat in het centrum van Apeldoorn, straten die een kleurrijk verleden kennen maar langzaam maar zeker zijn doodgebloed. De winkels en horeca zijn grotendeels verdwenen of marginaal van aard, het straatbeeld is treurig en verlaten. Samen met ondernemers besloot de gemeente dat dit anders moest. Geïnspireerd door de vele kansen in de straten en uitgedaagd door wat anders moet in het huidige en toekomstige klimaat ontstond een plan: De Klimaatstraat.

De Marktstraat en de Beekstraat in de binnenstad

Bekijk hier een filmpje van anderhalf jaar geleden en zie hoeveel er is veranderd in de straten!

Binnenstedelijk testlab

In de Klimaatstraat werkten we op andere manieren samen. Alleen door samen aan de slag te gaan in dit gebied konden we het verschil maken. Bewoners, ondernemers, het waterschap, de provincie en de gemeente; met elkaar probeerden we dingen uit, voegden we nieuwe dingen toe en meten we doorlopend het effect. Daarom noemen we dit gebied ook wel een binnenstedelijk testlab. Het burgeninitiatief Apeldoorn in Data voert deze metingen uit. Via deze link bekijk je de meest actuele gegevens.

Een binnenstedelijk testlab

Wat zie je in de straten?

Marktstroom

In de Markstraat is de Markstroom aangelegd. Dit waterloopje loopt vanaf de kruising Markstraat en Beekstraat tot aan de kruising Deventerstraat en Marktplein. Door de Markstroom stroomt straks het overtollige grondwater dat uit de parkeergarage gepompt wordt. Daarnaast vangt het regenwater op. De Markstroom loopt af richting de Beekstraat. Daar wordt het opgevangen in een ontvangstbak onder de grond. Hier wordt het gereinigd en stroomt het weer terug naar het begin van de Markstroom.

Soms is er meer water dan door de Markstroom heen kan stromen. Dit water wordt opgevangen in een cisterne, een ondergrondse wateropslag. Als het lange tijd droog is krijgen bomen en planten in de binnenstad water uit deze opslag. Lees hier verder over de werking van de Marktstroom.

Marktstroom

Grifthof

Even uitrusten langs het water en dat middenin de stad. In de Grifthof is dat mogelijk. Door het herstellen van nog een stukje Grift en de aanleg van een wadi is een groene oase gemaakt, goed voor mens en natuur. Een wadi is een stuk groen waar regenwater wordt opgevangen en in de grond kan zakken. De wadi loopt door naar de Grift.

De wadi aan de Beekstraat

Markthof

Dit groene park middenin de Marktstraat is eind 2018 aangelegd. Dit park maakt de stad een stuk groener. De beplanting zorgt voor verkoeling en een betere luchtkwaliteit. Voor insecten en vogels is het park een bron van voeding, rustplekken en nestmateriaal. Hiermee draagt het park bij aan een betere biodiversiteit. Voor bezoekers van de stad is het een heerlijk plekje om even te zitten in de schaduw. Als je door het park loopt neem dan even de tijd om het gedicht te lezen op de afvoergoten op de grond.

Het gedicht in de Markthof

Groene gevels en plantenbakken

Samen met bewoners en ondernemers maakten we de straten groener. Er zijn verschillende plantenbakken te vinden en er is meer groen in de straat geplant. Wil jij ook meer groen in jouw buurt? Check dan www.apeldoorn.nl/groeninitiatief.

Kinderen spelen bij de Marktstroom

Spelen

Enthousiaste kinderen die spelen met water op een coole speelplek. Ook dat vind je in de Klimaatstraat, want in deze straten is alle ruimte voor ontspanning en plezier. In de binnenstad zijn niet veel plekken waar kinderen kunnen spelen. Daar komt de komende jaren verandering in.

Historische gevels

In deze twee oude straten zitten veel historische gevels verstopt. Niet allemaal in goede staat. Maar samen met eigenaren van de panden brachten we daar verandering in. Zo zie je de gevel van het oude Leger des Heils pand prachtig in het straatbeeld terug en is de grote gevel van het voormalig bankgebouw met origineel keramiek door de eigenaar hersteld. Het gevelfonds van de gemeente Apeldoorn ondersteunde hierin. 

Meten

Om te zien of het ook echt koeler wordt in de Marktstraat, wordt de temperatuur gemeten. Dit wordt gedaan door sensoren die verbonden zijn aan het LoRa-netwerk. Met dit netwerk kan data gemakkelijk verstuurd worden en centraal worden gelezen. In de Marktstraat en Beekstraat zijn acht sensoren opgehangen aan lantaarnpalen en gevels. Er hangen ook sensoren op andere plekken in de stad, om het verschil te meten. Dat meten gebeurt door het burgerinitiatief Apeldoorn in Data. Via deze link kunt u meekijken met de meest actuele gegevens.

Samen werken we verder aan de klimaatstraat

Werken aan de klimaatstraat is een proces. Een proces dat niet alleen zuurstof geeft aan het klimaat, maar ook aan iedereen die eraan werkt en aan de stad en de mensen die daar wonen en verblijven. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de binnenstad nieuwsbrief. Heb je een vraag over de klimaatstraat? Mail dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.Provincie Gelderland, waterschap Vallei & Veluwe, gemeente Apeldoorn

Inschrijven nieuwsbrief