Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Apeldoorn en Oekraïne - vluchtelingen en opvang

Lokaal nieuws over Oekraïne

Ook Apeldoorn kijkt met afschuw naar wat er gebeurt in Oekraïne. We leven mee met alle inwoners, waarvan velen op de vlucht zijn of vechten in de oorlog. We zien tegelijkertijd dat er talloze initiatieven ontstaan vanuit Apeldoornse inwoners of maatschappelijke en religieuze organisaties. Ook de gemeente biedt waar mogelijk hulp. Volg de ontwikkelingen in Apeldoorn.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne in zijn er vele miljoenen mensen op de vlucht. Vluchtelingen uit Oekraïne die naar Apeldoorn komen willen we zo goed mogelijk opvangen.

Inschrijven in Apeldoorn

Vluchtelingen uit Oekraïne zijn van harte welkom in Apeldoorn. Oekraïners kunnen hier (tijdelijk) verblijven en hoeven geen asiel aan te vragen. Om te kunnen helpen met leefgeld, werk of onderwijs, is het nodig dat vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente. Na inschrijving krijgen Oekraïense vluchtelingen een Burgerservicenummer.

Verhuizen of terugkeer vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraine moeten een eventuele verhuizing of terugkeer naar Oekraïne doorgeven aan de gemeente.

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in de gemeente Apeldoorn of de gemeente Epe kunnen een aanvraag leefgeld indienen als zij een eigen bankrekening hebben.

Medische zorg

Op deze pagina leest u hoe de zorg en de vergoeding van zorgkosten geregeld is voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Elk kind heeft recht op goed onderwijs. School is belangrijk voor de ontwikkeling voor een kind en zijn of haar toekomst. Daarom helpen we jonge Oekraïense vluchtelingen graag met het vinden van een school in Apeldoorn. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen naar de basisschool. Oudere kinderen, tussen de 12 tot 18 jaar, gaan naar het voortgezet onderwijs.

Werken in Nederland

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland werken onder de voorwaarde dat ze in loondienst komen bij een werkgever. Daarvoor is geen werkvergunning (genaamd tewerkstellingsvergunning) meer nodig.

Hulp en initiatieven

De acties die in Apeldoorn worden opgezet voor de Oekraïense bevolking zijn ontroerend en hartverwarmend.

Contact

Heeft u vragen? Op verschillende landelijke pagina’s treft u uitgebreide informatie aan.