Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Werken in Nederland

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland werken onder de voorwaarde dat ze in loondienst komen bij een werkgever. Daarvoor is geen werkvergunning (genaamd tewerkstellingsvergunning) meer nodig.

Mijn Apeldoorn

Hulp bij het vinden van werk

Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar een baan, kunnen zich melden bij Lucrato. Dat kan door te mailen naar Ukraine@Lucrato.nl. Ook werkgevers kunnen via dit e-mailadres contact opnemen. Lucrato helpt vluchtelingen met het vinden van betaald werk. Een werkconsulent zoekt via een database een geschikte match tussen een werknemer en een werkgever. Zij vertellen ook wat er nodig is om aan het werk te mogen en welke rechten iemand heeft. Er is een Oekraïense tolk aanwezig die kan vertalen als dat nodig is.

Leefgeld

Als een vluchteling betaald werk gaat doen, heeft dit effect op het leefgeld. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen krijgt iemand geen of minder leefgeld. Inkomsten moeten opgegeven worden via het inkomstenformulier. Lees meer over leefgeld op de webpagina leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraine.

Zorgverzekering

Als een vluchteling uit Oekraine gaat werken in Nederland moet er een zorgverzekering afgesloten worden.

Meer informatie staat op de website zorgverzekeringslijn

Rijbewijs nodig voor werk?

Een Oekraiens rijbewijs is korte tijd geldig.

Meer informatie staat op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer.