Omschrijving
Wanneer het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de basisschool vaststelt dat een kind risico loopt op achterstand in de ontwikkeling, komt het in aanmerking voor extra ondersteuning. Het risico op een achterstand in de (taal) ontwikkeling kan worden veroorzaakt doordat het kind thuis niet voldoende wordt uitgedaagd in zijn ontwikkeling of ouders een laag opleidingsniveau hebben (maximaal mbo niveau 2). Een peuter kan bijvoorbeeld naar een peuterspeelzaal met voorschoolse educatie (ve). Daar worden zijn vaardigheden extra gestimuleerd op het gebied van taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen (van 4 en 5 jaar) die al naar de basisschool gaan, kunnen deelnemen aan een taalklas. Een aantal scholen heeft een taalklas. Deze extra lessen bevorderen de beheersing van de Nederlandse taal.
Alleen in het landelijk register kinderopvang opgenomen gespecialiseerde instellingen die zich inzetten om ontwikkelingsachterstanden van kinderen te verminderen of voorkomen, kunnen in aanmerking komen voor een bekostiging voor voorschoolse educatie. Voor de taalklassen wordt de aanvraag gedaan door één van de schoolbesturen primair onderwijs mede namens andere schoolbesturen.
Aanvraag
Jaarlijks wordt door de gemeente aan een aantal instellingen bekostiging verleend. De gemeente heeft met deze instellingen afspraken gemaakt over vroegschoolse educatie en taalklassen. Deze instellingen ontvangen van de gemeente de formats die als bijlagen bij het aanvraagformulier moeten worden gevoegd.
De bekostigingsregeling is alleen voor 2023 geldig. Voor de jaren daarna wordt een nieuwe regeling opgesteld.
Verantwoorden en vaststellen
Het verzoek tot vaststelling van de subsidie met de eindverantwoording over het volledige kalenderjaar stuurt u vóór 1 juli van het volgende kalenderjaar. Met een verzoek tot vaststelling vraagt u ons om de bekostiging die wij als voorschot aan u verleend hebben definitief te maken. De aanvraag tot vaststelling kunt u hier binnenkort indienen.
De bijlagen bij de aanvraag tot vaststelling bestaan uit:
- Inhoudelijke verslag. In dit verslag staat in welke mate de activiteiten zijn gerealiseerd.
- Financieel verslag. In dit verslag staat in welke mate de verleende bekostiging is besteed. Als uw organisatie € 50.000,00 of meer bekostiging ontvangt, stuurt u ook de volgende bijlage mee:
- Een controleverklaring met inachtneming van het controleprotocol. Het college beslist binnen acht weken na de indiening van de aanvraag of binnen acht weken na de verstrekking van de aanvullende informatie.
Verantwoording eenmalige bekostigingsregeling in verband met corona
U dient de aanvraag tot vaststelling van de bekostiging voor 1 oktober 2022 in.
De aanvraag gaat vergezeld van:
- een opgave van het aantal bereikte peuters of ouders;
- een activiteitenverslag met een beschrijving van de resultaten;
- een overzicht van de besteding van de bekostiging.
U kunt een verzoek tot uitstel van de vaststelling indienen.
Zie ook
Eenmalige bekostigingsregeling in verband met corona
Door het coronavirus is de kinderopvang 2 momenten gesloten geweest, te weten van 16 maart tot 18 juni 2020 en van 16 december tot 8 februari 2021. Door deze sluiting hebben peuters minder kansen gehad om te werken aan hun (taal)achterstanden. Het rijk stelt middelen beschikbaar om opgelopen achterstanden te bestrijden. De gemeente heeft een eenmalige bekostigingsregeling vastgesteld voor de besteding van de beschikbare middelen.
We zetten in op 2 doelen:
- extra aanbod peuters: peuters hebben tijdens de lock downs de stimulans van de voorschool gemist. Met een extra aanbod kan dit voor een deel worden gecompenseerd.
- ouderbeleid: om besmettingen te voorkomen, mogen ouders sinds maart vorig jaar niet meer naar binnen bij de voorscholen. Dit betekent dat er weinig contact is tussen de ouders en de medewerkers. De ouderbetrokkenheid staat daarom onder druk. Met activiteiten gericht op de ouders, bv het afleggen van een huisbezoeken, kan het contact weer worden aangehaald.
Bekostiging aanvragen
De aanvraag-termijn is gesloten. Op dit moment kunt u geen bekostiging aanvragen.
Bekostiging kon tot 30 november 2021 worden aangevraagd door:
- Kinderopvangorganisaties die in 2020 voorschoolse educatie aanboden;
- Binnen de gemeente Apeldoorn;
- Voor kosten die nodig zijn voor het organiseren van de activiteit of het project, waaronder personele kosten, huisvestingskosten en materiaalkosten.
Bekostigingsplafond
Er is maximaal € 93.000,00 beschikbaar.
Beoordeling aanvragen
- De bekostiging wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.
- Indien een aanvraag nog niet volledig is, geldt als datum van ontvangst de dag waarop de aanvraag volledig is.
- Wordt het bekostigingsplafond op enige dag overschreden, dan wordt de volgorde van binnenkomst van de op die dag binnengekomen volledige aanvragen bepaald door middel van loting.
- De eerst getrokken aanvraag wordt als hoogste gerangschikt.
- De hoogst gerangschikte aanvraag komt het eerst in aanmerking voor bekostiging.
- De bekostiging wordt verdeeld over opeenvolgende aanvragen die volledig gehonoreerd kunnen worden.
Uitbetalen en vaststellen
Het college stelt uw bekostiging eerst voorlopig vast. Dat heet verlenen. De bekostiging wordt binnen 6 weken na dit besluit als voorschot uitbetaald. Nadat de activiteit of het project is afgerond, wordt de bekostiging vastgesteld.
Bekostigingsregeling
U vindt de publicatie van deze bekostigingsregeling op de website van de Rijksoverheid.