Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Er ligt een enorm taboe op het hebben van schulden en dat wil ik doorbreken

Sarah (37) en haar gezin hadden alles goed voor elkaar, tot er door de toeslagenaffaire ineens financiële problemen ontstonden met grote gevolgen. Toch krabbelde Sarah weer op. Ze deelt haar verhaal om het taboe te doorbreken. Dat is nodig, zegt ze. Want: hulp zoeken loont, echt!

Het leven is weerbarstig, dat weten we allemaal

Mijn leven zag er een aantal jaren geleden totaal anders uit dan nu. Ik was getrouwd en we hadden het prima voor elkaar. Vier jonge kinderen, allebei een fulltime baan, een mooie huurwoning in de vrije sector, twee auto’s. Het liep allemaal goed. Totdat begin 2014 onze kinderopvangtoeslag werd stopgezet en we de opvang -waarvan we afhankelijk waren- niet meer konden betalen.


Financieel vulden we het ene gat op met het andere

Door het wegvallen van de kinderopvang moest ik stoppen met mijn baan als consultant in personeelszaken om voor onze kinderen te zorgen. Nare en moeilijke jaren volgden. Ik liep tegen muren op en werd er moedeloos van. De financiële problemen legden druk op ons huwelijk, waardoor het uitmondde in een scheiding. Ik kwam in de schuldsanering terecht en door de opeenstapeling van problemen belandde ik met een burn-out in de ziektewet.

Het tij kan keren

Ik heb mij destijds zelf wegwijs moeten maken in de wirwar van organisaties en initiatieven die gericht zijn op mensen met financiële problemen. Ik pleitte ervoor dat er een laagdrempelig inlooploket moest komen, waar je binnen kunt lopen met al je vragen over financiën, zodat je zelf niet die hele zoektocht moet doorgaan. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik achter het bestaan van Centenkwesties kwam. CentenKwesties is een inlooploket waar je terecht kunt met vragen over je financiën. Dit was precies het soort hulp waar ik destijds naar op zoek was. Ik raad dan ook iedereen aan die op zoek is naar hulp om hier te beginnen. CentenKwesties kan je echt verder helpen. Ik heb geleerd dat het prima is om je hand uit te steken en om hulp te vragen. Ik kreeg waardevolle inzichten door de ontstane situatie. Het was een lange en zware tocht, maar het is gelukt om uit de schulden te komen en weer een goed leven op te bouwen. Ik besef me nu meer dan ooit wat echt waardevol is in het leven. Mijn gezin, gezondheid, een dak boven ons hoofd, elke dag te eten, liefde geven en voelen en plezier maken. Dát doet ertoe.

Schulden hebben: het is niet altijd jouw schuld

Ik heb door de jaren veel kennis opgedaan over de verschillende doelgroepen die het financieel moeilijk hebben en welke beschikbare hulpmiddelen er zijn. Ik wil anderen helpen met mijn kennis en ervaring en daarom zet ik mij nu in als vrijwilliger bij Centenkwesties en Stichting Leergeld. Jongeren, jonge ouders, tweeverdieners, senioren, ondernemers, mensen met een immigratieachtergrond: ik weet uit ervaring dat financiële problemen iedereen kan overkomen. En er zijn zóveel oorzaken waardoor mensen in de schulden komen. Toch blijkt er helaas een hoge drempel te zijn om hulp te zoeken. Daarom doe ik nu ook mijn verhaal. Want met de juiste hulp kan het écht goed komen. Er ligt een enorm taboe op het hebben van schulden en dat wil ik doorbreken. Er zijn ontzettend veel fantastische initiatieven en regelingen in Nederland, waardoor er weer licht aan het einde van de tunnel komt en je weer grip op je leven krijgt. Zo ook bij Centenkwesties. Dus, heb je vragen of problemen: trek aan de bel. Echt!