Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Smartcity

BuitenBuurt

In je eentje kan je een bijdrage leveren aan een schonere leefomgeving. Maar het heeft meer impact als je dat samen met anderen doet. Bijvoorbeeld samen met de mensen die om je heen wonen. Het project BuitenBuurt is daar een mooi voorbeeld van.

“Waarvoor en hoe kunnen we bewoners van een wijk toegang geven tot (gevalideerde en toepasbare) informatie over hun woning en woonomgeving?”. Deze vraag stond centraal in de innovatiechallenge van het Kadaster, eind 2019. Het Datalap van gemeente Apeldoorn deed mee aan deze challenge. De webapplicatie BuitenBuurt van het Datalap won, en zo startte het project.

Homerusstraat

Want zo’n applicatie is mooi, maar werkt hij ook voor een buurt? Dat mochten de bewoners van de Homerusstraat onderzoeken. In de Homerusstraat is het initiatief Homerus Energiek opgericht. De bewoners zetten zich graag in om hun woningen en hun wijk duurzamer te maken. Hierdoor was het enthousiasme in de wijk groot om deel te nemen aan dit project.

Webapplicatie

De webapplicatie BuitenBuurt geeft buurtbewoners inzicht in verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid maar ook aan energieverbruik. Een team van het Kadaster bouwde een dashboard, om de gegevens zichtbaar te maken. De bewoners van de straat bepaalden zelf hoe het dashboard van de applicatie eruit zag. Zo creëerden ze samen een overzicht van de wijk aan de hand van data.

Hoe verder?

Sinds begin juli is het dashboard voor de Homerusstraat af. Alle betrokkenen willen graag verder met BuitenBuurt, op grotere schaal. BuitenBuurt biedt namelijk veel kansen voor een wijk. Zo kan het een manier zijn voor buurtbewoners om meer met elkaar in contact te komen. Buurtbewoners kunnen zich samen verantwoordelijk voelen voor hun omgeving en zich hier meer voor willen inzetten. Daarnaast laat BuitenBuurt zien dat data niet abstract en complex hoeven te zijn. Met de juiste tools kunnen data helpen om inzicht te krijgen in de omgeving.