Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Talingweg 41 - Een markant hoekpand om te wonen en te winkelen

‘Even naar het Adelaarsplein’, hoor je wel eens op straat - zeker als je in Apeldoorn Zuid woont. Het grappige is dat het als officieel adres niet bestaat. Toch is de bijnaam van winkelcentrum Hart van Zuid een gevleugeld begrip; letterlijk en figuurlijk. Met een ruim aanbod aan winkels en een typische levendige sfeer is het een prima locatie voor een gezellig rondje boodschappen. Schuin tegenover het plein ligt al tijden een braakliggend perceel waar binnenkort een fraai pand verrijst.

Mijn Apeldoorn

Een zorgvuldige inpassing

Op deze prominente locatie, hoek Talingweg - Adelaarslaan, komt een winkel met daarboven vijf starters-appartementen. Met ieder een eigen buitenruimte en vier parkeerplaatsen op eigen terrein. Het schetsontwerp is bij de Commissie Omgevingskwaliteit (CieO) op tafel gekomen, omdat het nieuwe pand geflankeerd wordt door de voormalige Rabobank en de monumentale Samuelkerk. Architect Egbert Reitsma (1892-1976) – bekend om zijn bakstenen architectuur – heeft Apeldoorn in 1956 met deze kerk en haar robuuste kerktoren een markant focuspunt gegeven. Behalve de ingetogen, bijzondere uitstraling van deze kerk, heeft ook het pand aan de overzijde van de Talingweg een sober én kwalitatief karakter. Het nieuwe bouwvolume zal zich dus moeten voegen naar de omgeving en vraagt om een zachte, zorgvuldige inpassing in het geheel.

Tweede ontwerp mooi in balans

Architectenbureau A&R10 ging de uitdaging aan en heeft een tweeledig gebouw bedacht dat naar alle kanten aanspreekt. Richting Samuelkerk biedt het genoeg ruimte, zodat dit een sfeerbepalend gebouw aan de Talingweg kan blijven. Richting winkelgebied gaan de strakke glazen puien een dialoog aan met de overkant van de Adelaarslaan. Het geheel kent wel een interessante ontwerphistorie. Het eerste ontwerp was te dominant en plakte bijna tegen de kerk aan. Het gebouw stak te ver naar voren en had een behoorlijke zijbeuk. Na collegiaal advies van de CieO en de stedenbouwkundige van de gemeente, hebben de architecten het gebouw meer naar achter geschoven. Ook heeft de linker aanbouw nu een ondergeschikt karakter. De uitvoering in twee lagen heeft een flauw hellende zadelkap, waarbij de dakhelling van de nieuwbouw naadloos aansluit op die van de kerk. Door deze aanpassingen en de samenwerking tussen afdeling stedenbouw, de commissie en de architect is het tweede ontwerp mooi in balans. Het belooft - zeker met de levendigheid van de appartementen erboven - een aanwinst te worden voor het Hart van Zuid.

Integraal vormgegeven hoek

De architectuur kan nog alle kanten op en laat al wel die fijne afstemming op de omgeving zien. A&R10 werkt onder het motto ‘Historie is ContiNU’. Dus de wens van de commissie om het gekozen architectuurthema eigentijds uit te werken wordt misschien wel realiteit. Omdat het om een winkelgebied gaat in een woonwijk, is het een onderzoek waard of de hoeveelheid parkeerplaatsen aan de voorzijde beperkt kan worden. Wie weet is er ook een herontwikkeling van het voormalige bankgebouw in de toekomst mogelijk. Dan krijgt ‘het Adelaarsplein’ er helemaal een integraal vormgegeven hoek op dit kruispunt bij. Voor nu alvast een mooi markant pand om te wonen en te winkelen.

Koppeling Gevels en grondplannen  • Archiefbeeld TalingwegBekijk een grotere versie
  • Schets Talingweg nieuwe situatieBekijk een grotere versie